Ruiterschool Rodeberg gaat weer open

Kleine en grote paardenliefhebbers zijn blij dat ze opnieuw herenigd zijn met hun paard. © TP
Redactie KW

Vanaf vandaag, dinsdag, opent ruiterschool Rodeberg opnieuw de deuren na zeven weken verplichte sluiting. Tot grote tevredenheid van veel paardenliefhebbers die door de lockdown gescheiden waren van hun lievelingsdier op de manege. Nu zijn ze eindelijk herenigd.

‘Dag Lara. Soms moet ik wenen en lig ik tot 12 uur wakker in mijn bed. Ik heb nog nooit iemand zo gemist.’ Stella Derycke (8) uit het Ieperse Dikkebus schreef een brief aan haar lievelingspony op de Rodeberg in Heuvelland. “We kregen al meer dan 20 kaartjes van kinderen die hun dier missen“, vertelt manege-uitbater Annie Vaneechoutte (61). “Onze klanten snakken naar hun vertrouwde paarden en pony’s.”

Het gezin Houvenaghel komt in normale tijden een keer per week van Poperinge naar Heuvelland. “Zondag is paardrijdag voor ons gezin”, vertelt Isabelle (45). “Ik ben een recreatieve wandelruiter, net als mijn man. We gaan van ‘s ochtends vroeg wandelen met de paarden. Onze kinderen zijn wedstrijdruiters en trainen op de manege.”

Ontspanning

“Voor ons is dit niet zomaar op een paard zitten. We hebben een band met de dieren: we halen ze zelf uit de weide en maken ze mooi voor we vertrekken. Het gezelschap is ook aangenaam voor de dieren, die graag gaan wandelen. We zullen het nu wel voelen aan bepaalde spieren, die we een hele poos niet meer gebruikten. Voor de kinderen is dit eens echte ontspanning: in de buitenlucht zonder scherm.”

Dochter Juliette (15) traint meestal met Gibson. “Ook de paarden zijn hun conditie kwijt“, vertelt ze. “We moeten opnieuw opbouwen. Springen doen we de eerste weken zeker niet. Het vertrouwen tussen paard en ruiter moet eerst terugkeren.”

Dora Lou (9) en Stella Derycke (8) waren amper 4 toen ze begonnen met de ‘kabouterlesjes’ onder begeleiding van hun ouders. “We hebben onze lievelingspony’s Anabelle en Lara heel hard gemist. Thuis moesten we de voorbije weken maar zelf manege spelen. We maakten veel tekeningen en bekeken paardenfilmpjes op YouTube. We verlangen om de pony’s opnieuw te knuffelen en verzorgen.”

Duidelijkheid

Veerle Ingels (57) uit Wijtschate doet al een vijftal jaar aan paardrijden. “Annie wees me een paard toe, dat past bij mijn kunnen. Hij heet Rolls Royce. Paardrijden maakt mijn hoofd helemaal leeg. Ik ben dan enkel bezig met het paard. Ja, ik heb hem gemist. Een paard is geen fiets, die je zomaar enkele weken aan de kant zet.”

Wie nu opnieuw gaat paardrijden, moet zich wel aan enkele nieuwe regels houden. “Elk persoon of gezin mag met maximaal twee andere personen rijden”, vertelt Annie Vaneechoutte. “Hopelijk krijgen we snel meer duidelijkheid rond wedstrijden en kampen.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.