Ruiseleedse schepen slaat mea culpa na racistische uitschuiver op sociale media

Laurens Kindt

Schepen Frans Debouck uit Ruiselede reageert op sociale media heftig op de beelden van geweld tegen de politie in Elsene. “Platkloppen dat bruin gespuis dat ze het maanden later nog gevoelen (sic)”, schrijft hij. “Ik geef toe dat ik over de schreef ging”, geeft hij toe.

De beelden van de coronacontrole door de politie in Elsene doen heel wat stof opwaaien. Op de beelden is te zien hoe agenten van de Brusselse politie slaags geraken met een groep omstanders die proberen te verhinderen dat een man aan een identiteitscontrole wordt onderworpen. Drie agenten raakten daarbij gewond. Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) uit Kortrijk mengde zich in het debat en wil van het Brusselse parket weten waarom drie gearresteerde verdachten meteen vrijgelaten werden na verhoor. De beelden deden al vrij snel de ronde op sociale media en ook de N-VA deelde een bericht op Facebook met een oproep voor nultolerantie voor geweld tegen de politie. Onder dat bericht liet schepen Frans Debouck (RKD) uit Ruiselede een vrij heftige reactie achter. “Platkloppen dat bruin gespuis dat ze het maanden later nog gevoelen”, klonk het in ietwat krom Nederlands.

Ruiseleedse schepen slaat mea culpa na racistische uitschuiver op sociale media

Gevraagd naar het waarom voor de hevigheid van die reactie slaat de Ruiseleedse schepen van Sport, Feestelijkheden en Middenstand meteen mea culpa. “Ik geef toe: het was erover. Ik heb dat in een opwelling geschreven”, zegt hij. “Normaliter ben ik niet zo actief op sociale media, ik deel alleen de berichten van de gemeente en van de lokale wandelclub De Molenstappers. Maar hier heb ik me laten gaan, ik was mis en het zal niet meer gebeuren”, zegt de schepen. “Ik heb ooit eens iets gelijkaardigs meegemaakt in een ver verleden. Een geval van agressie, inderdaad. Maar dat is geen excuus om dergelijke zaken te schrijven op Facebook. Ik zal het in de toekomst houden op het delen van de berichten van de gemeente”, besluit hij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.