Ruiselede: “Een mooie erkenning voor onze dansclub”

Redactie KW

Marjan Van de Weghe is overdag verkoopster, maar ‘s avonds gaan de dansschoenen aan en kan ze zich helemaal uitleven in de Aalterse dansschool Time2Dance. Afgelopen zomer zagen we ze nog schitterend tijdens de Molenfeesten. “Ik heb de draagwijdte van de wedstrijd onderschat”, vertelt Marjan over de Krak-verkiezing.

Marjan Van de Weghe (41) is altijd al gebeten geweest door de dansmicrobe. Van haar tien tot zestien jaar danste ze in competitie en behaalde ze ook verschillende medailles. Na jarenlange stilte, begon ze enkele jaren geleden weer te dansen. Ze is nu bestuurslid bij de dansschool Time2Dance. Ze danst zelf bij de ladies en geeft op haar eigen bevlogen manier dansles.

Afgelopen zomer zagen we ze nog aan het werk op de Molenfeesten, waar 45 danseressen uit zeven verschillende leeftijdscategorieën een spetterende show brachten met kleurrijke outfits voor een bomvolle en luid schreeuwende tent. Vader Germain bekeek het met tranen van intens geluk in de ogen. Mooier kan niet meer, zei hij toen. Laat de titel Krak van Ruiselede dan de kers op de taart zijn van een mooi jaar.

Ik heb heel veel te danken aan de steun van mijn ouders

Er werd alvast uitgebreid campagne gevoerd voor Marjan, zeker ook door haar ouders, Germain en Greta. “Ik ben heel enthousiast over dit succesverhaal, maar ik ben ook dankbaar voor de vele steun die ik gekregen heb, zeker van mijn papa en mama”, vertelt Marjan. “Zij zijn en blijven in alles wat we doen onze toeverlaat, de rots in de branding, een onuitputtelijke morele en familiale steun. Ik koester een mateloze bewondering voor mijn ouders. De campagne gebeurde als het ware op automatische piloot, zonder veel inbreng van mezelf.”

Impact

“Ik moet eerlijk toegeven dat ik de draagwijdte van dergelijke wedstrijd wat onderschat had. Tot de wedstrijd op Facebook kwam en alles ontplofte. Ik kreeg sms’jes van mensen die op mij gestemd hadden en ik werd toegeroepen op straat door de buren, op het werk… Mijn pa zei nog langs zijn neus weg: ‘mocht ik duizend relaties hebben, dan contacteer ik ze allemaal’. Vriendin Anneke Wynsberghe verdeelde flyers in de voetbalkantine en op de site van onze dansclub kwam een vriendelijke invitatie om op mij te stemmen. Ik had nooit gedacht dat de sociale media zo’n razendsnelle impact hadden. Een kettingreactie zonder voorgaande, onrealistisch bijna. Dat ik bij de vijf genomineerden zat, was al mooi. Dat ik nu ook de laureaat ben is prachtig en schitterend voor onze dansclub, een erkenning voor de hele werking.”

(RVS)

Vragenronde

Hoe gaat het momenteel met de dansschool?

“We zitten met vijf mensen in het bestuur voor 390 leden en vijftien leraressen. Ik neem de taak van algemeen secretaris op mij. Wij leren niet specifiek de bestaande dansen aan. We zijn creatief en ontwerpen onze eigen dansen. We luisteren naar de liedjes en bedenken dan zelf, gevoelsmatig, passende bewegingen. We werken daarbij in verschillende niveaus. Zelf geef ik vier uur les per week.”

Wat is belangrijk om een goede danseres te zijn?

“De intrinsieke capaciteiten van een goede danseres zijn vrij evident en noodzakelijk. Je moet je voor de volle 100 procent inleven in de muziek, je beschikt over een minimaal ritmegevoel dat nog verhoogd kan worden en je hebt een logische en gevoelsmatige mimiek. Maar het is ook en vooral belangrijk dat je je als danser amuseert. Je moet je er echt in smijten, dat is een tip die ik altijd meegeef.”

Wat is voor jou het hoogtepunt?

“Het is iedere keer uitkijken naar onze jaarlijkse climax, de grandioze show met alle geledingen van onze club in de sporthal van Knesselare. De grote apotheose na een jaar oefenen. Per seizoen heeft elke deelnemer minimaal tien nieuwe dansen onder de knie. Zo evolueren we kwantitatief en kwalitatief. Dat zovelen bij onze familieclub thuishoren, er enorm veel plezier beleven en we voortdurend nieuwe leden mogen verwelkomen, bewijst dat onze inzet en creativiteit wordt gewaardeerd. Ons project is niet enkel voor eigen bodem, maar grensoverschrijdend. Dat heb ik ervaren via de immense stroom van felicitaties, persoonlijke bedankjes en stemmen voor de Krak. Ook niet-dansers weten onze inzet te waarderen. Dat maakt deze hoogste onderscheiding nog heerlijker”, besluit de Krak met een aanstekelijke glimlach.

Bio Marjan Van de Weghe

Privé

Marjan Van de Weghe (41) is getrouwd met Bart Seys, met Shelby (18) en Djemma (17) hebben ze twee dochters. Het gezin woont in de Bruggesteenweg. Ze is de dochter van Germain Van de Weghe en Greta Pardo uit de Kruiswegestraat.

Loopbaan

Ze werkt als verkoopster bij een bekende keten van vleeswarenwinkels.

Vrije tijd

Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van Marjan. Ze is secretaris en danslerares bij Time2Dance en heeft ook een grote voorliefde voor reizen.