Ruiselede droomt van Finse Piste

© Foto WV
Redactie KW

De plannen voor een Finse piste bevinden zich nog in de beginfase. Dat zegt schepen van Sport Frans Debouck. “Als het zover is, zou de Finse piste aan het Disveldpark in Doomkerke komen te liggen.”

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Finse Pistes.

Veel Vlaamse gemeenten bieden al een Finse piste aan, en Ruiselede hoopt dat ook te doen. “Het idee komt er vooral op vraag van de sportdienst. Lopers kunnen al verschillende parcours in en rond de gemeentebossen gebruiken”, zegt Frans Debouck. “Een gebrek aan parcours is dus zeker niet het probleem. Een Finse piste is wel nuttig in die zin dat we meer diversiteit kunnen bieden aan onze inwoners.”

Er zijn ook plannen om een nieuw wandelpad aan te leggen in Doomkerke in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij. “Dat pad staat gepland voor het jaar 2018, en het zou niet slecht zijn om de aanleg daarvan samen te organiseren met de aanleg van de Finse piste. Maar voor we daaraan kunnen denken, zullen we nog vaak aan tafel moeten zitten met de betrokken instanties.”

Ideale locatie

Doomkerke is de ideale locatie. Het biedt al enkele wandelfaciliteiten aan, en met een looppiste erbij kunnen mensen wandelen en lopen combineren. “Maar dat neemt niet weg dat andere gemeenten in de toekomst niet kunnen volgen.” Frans Debouck merkt ook op dat er een veranderend cultuurfenomeen aan de gang is. “Lopen wordt een trend. Het is onze job om daarop in te spelen en voldoende faciliteiten aan te bieden.”

Concrete cijfers rond de breedte en de lengte van de piste, de duur van de bouw, en de kosten van het onderhoud – dat moet allemaal nog uitgespit worden met sportfunctionaris Dieter Hantson . “Niets is definitief momenteel, maar ik zal vanzelfsprekend mijn uiterste best doen om die piste daar te krijgen.”