Ruime keuze aan kerstmarkten in Torhout

Het organisatiecomité van de kerstmarkt op de wijk Don Bosco op zaterdagavond 22 december. © Foto JS
Johan Sabbe

Aan kerstmarkten zeker geen tekort de komende weken in Torhout: twee in het stadscentrum en drie op de wijken. Op zaterdag 15 en zondag 16 december kan je in de stadskern volop van de eindejaarssfeer genieten met op zondag de traditionele sociale kerstmarkt en voor het eerst op beide dagen ook een commerciële kerstmarkt in de Hoedemakers- en de Ravenhofstraat. Op de wijken hebben de kerstmarkten plaats op vrijdagavond 14 december (op Sint-Henricus) en op zaterdagavond 22 december (zowel op Don Bosco als in Wijnendale).

Op zaterdag 15 december kan er gewinkeld worden in de stadskern en is er op de Markt een kerstdoolhof voorzien, maar de voornaamste initiatieven die door het stadsbestuur genomen worden, hebben pas op zondag 16 december plaats. Dan organiseert de stad samen met de derdewereld-raad Trosso vanaf 14 uur in de nabijheid van het oud-stadhuis de traditionele sociale kerstmarkt met enkel standhouders die spulletjes of lekkers verkopen voor goede doelen. Ook deken Michel Roggeman en zijn medewerkers doen hun deel. Tussen 14 en 18 uur worden in de Sint-Pieterskerk kerstverhalen gebracht en om 15 uur zingt het koor Lamidore een concert in de kerk. Anderzijds speelt om 14.30 uur de harmonie Rhetorika op een podium op de Markt en danst Inner Motion daar om 16 uur. Om 18 uur heeft er een uniek vuurspektakel plaats.

Voor goede doelen

De schepenen Annick Vanderspurt en Elsie Desmet zijn twee dragende krachten. “Aan de formule van de sociale kerstmarkt wordt er niet geraakt”, zegt Elsie. “We laten geen commerciële standhouders toe. De opbrengst van wat er verkocht wordt, moet naar het goede doel gaan. Dat uitgangspunt wordt al van bij de prille start gerespecteerd en we blijven er trouw aan. In totaal twintig verenigingen en organisaties zetten zich tijdens de sociale kerstmarkt in voor evenveel lovenswaardige projecten.”

In Hoedemakersstraat

Toch is er voor het eerst in hetzelfde weekend ook een commerciële kerstmarkt voorzien, met name in de Hoedemakersstraat en een stukje van de Ravenhofstraat. De initiatiefnemers zijn Nadia Seys en Bart Vermeersch van tearoom ‘t Pomphuys enerzijds en Conny Taeckens en Patrick Nouwynck van café De Bruine Kroeg anderzijds. Zij serveren hun kerstmarkt op zaterdag 15 december vanaf 10 uur en op zondag 16 december vanaf 11 uur. Ook toveren ze beide dagen het Kasteel Ravenhof om tot het Huis van de Kerstman met kindergrime, geschenkjes en de mogelijkheid om een foto bij Santa Claus te nemen. Bloemenzaak Puur Fleur kleedt het Huis van de Kerstman met bloemen aan. De kinderen kunnen er hun ingekleurde tekeningen aan de Kerstman afgeven.

Enkele organisatoren van de sociale kerstmarkt op zondag 16 december op de Markt met van links naar rechts schepen Elsie Desmet, schepen Annick Vanderspurt, deken Michel Roggeman, Trosso-voorzitter Daniël Joseph en Trosso-secretaris Christelle Demoor.
Enkele organisatoren van de sociale kerstmarkt op zondag 16 december op de Markt met van links naar rechts schepen Elsie Desmet, schepen Annick Vanderspurt, deken Michel Roggeman, Trosso-voorzitter Daniël Joseph en Trosso-secretaris Christelle Demoor.© Foto JS

“Er zullen 25 commerciële standhouders in een aantal grote tenten present zijn”, verduidelijkt Bart Vermeersch van tearoom ‘t Pomphuys. “Ze verkopen speciale kerstbieren, kaarsen, feestwijnen, ballonnen, parfums, vleesspecialiteiten, braadworsten, Duitse lekkernijen en noem maar op. We zorgen tevens voor foodtrucks. Voorts is er in de namiddag een zangoptreden voorzien door Johnny Montero, de bekende imitator van André Hazes. En ook Miss Zarina komt langs voor een kleine travestieshow. Bovendien komt een Brugse fanfare spelen en voorzien we een draaiorgel.”

Als de eerste editie van hun kerstmarkt meevalt, gaan ‘t Pomphuys en De Bruine Kroeg er volgend jaar mee door. “We willen in de buurt van onze horecazaken de onvervalste kerstsfeer creëren”, vervolgt Bart. “Tot nu toe was het weekend enkel op de Markt toegespitst. Uiteraard zullen we met wegwijzers duidelijk aangeven dat de mensen ook bij ons terechtkunnen voor kerstamusement.”

Kerstmarkt op wijken

Op de wijken beperken de kerstmarkten zich tot telkens een avond. Eerst komt Sint-Henricus aan de beurt met op vrijdag 14 december van 15 tot 1 uur een leuke sfeer in de parochiezaal. Er zullen tien standhouders allerhande spulletjes verkopen en er is heel wat lekkers verkrijgbaar.

Op zaterdag 22 december vanaf 17 uur is het in Wijnendale feesten geblazen met de kerstmarkt van de vzw Invest Chiro Wijnendale en Wijnendale Bruist. In samenwerking met de lokale verenigingen wordt er een programma aangeboden met hapjes en drankjes, kinderanimatie, muziek en vooral heel veel ambiance.

Rest de kerstmarkt van de wijk Don Bosco, die eveneens op zaterdagavond 22 december plaatsheeft. Van 16 uur tot middernacht kan iedereen op het Don Boscoplein tussen de vele standen kuieren en van de typische verlichting en muziek genieten. “Hopelijk hebben we meer geluk dan vorig jaar”, zegt Hanne Vermote, die mee in de organisatie zit. “De felle stormwind was toen spelbreker en noopte er ons zelfs toe om het evenement af te blazen. Op 22 december rekenen we uiteraard wél op rustig en droog weer.”

De organisatoren van de kerstmarkt van 't Pomphuys en De Bruine Kroeg in de Hoedemakers- en Ravenhofstraat op 15 en 16 december: van links naar rechts Patrick Nouwynck en Conny Taeckens van De Bruine Kroeg en Bart Vermeersch en Nadia Seys van 't Pomphuys.
De organisatoren van de kerstmarkt van ‘t Pomphuys en De Bruine Kroeg in de Hoedemakers- en Ravenhofstraat op 15 en 16 december: van links naar rechts Patrick Nouwynck en Conny Taeckens van De Bruine Kroeg en Bart Vermeersch en Nadia Seys van ‘t Pomphuys.© Foto JS

“Om 16.30 uur komt de Kerstman langs”, vervolgt Hanne. “De kinderen kunnen dan hun ingekleurde tekening aan hem afgeven. Die tekening staat op de keerzijde van de flyer die elke wijkbewoner in de bus krijgt. We voorzien voor alle deelnemende jongens en meisjes een leuke attentie.”

Aan de kerstmarkt van Don Bosco nemen verschillende plaatselijke verenigingen deel die iets verkopen om te eten of te drinken. De muziek wordt gedraaid door dj Benny Boens. Er is ook een dansoptreden door dansschool Culture Dance van The Move voorzien. Daarnaast zorgt Krachtbal Torhout voor extra animatie.

“We werken nauw samen met het eetcafé ‘t Paviljoen van de wijk”, aldus nog Hanne. “De kraampjes worden bemand door tal van verenigingen, zoals Chirojongens Don Bosco, KVLV Don Bosco, KLJ Torhout, loopclub Torrac, WTC Don Bosco, voetbalploeg KWB Don Bosco, Lijnvissers Groenhove, De Wijnpoppers, WTC Toeristen Eendracht Torhout, De Elf Elfjes en Chiromeisjes Don Bosco.”

Bier van Westvleteren

In de rand van de genoemde vijf kerstmarkten is er van zaterdag 8 tot en met vrijdag 21 december een doorlopende kerstmarkt voorzien in het Diocesaan Dienstenhuis Groenhove in de Bosdreef. Die is dagelijks toegankelijk van 13.30 tot 17.30 uur, ook op zaterdag en zondag. Voor de allerlaatste keer kan ter plaatse het lekkere en begeerde bier van de Abdij van Westvleteren gekocht worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.