Ruim twintig militanten Vlaams Belang voeren actie aan zwembad Wervik

Het Vlaamse Belang hield een "actie" aan het zwembad Ter Leie. © Luc Vanthuyne
Redactie KW

Ruim twintig militanten van het Vlaams Belang voerden zaterdagnamiddag een actie aan zwembad Ter Leie op het stadsdomein Oosthove. De grootste meerderheid kwam van buiten de Tabaksstad. Reden van hun komst is het incident ruim een week geleden toen twee gesluierde moslima’s met hun kinderen stoeiden in het klein bad en de regels overtraden.

Zo is het verboden om loshangende kledij te dragen en moeten de bezoekers vooraf door de douches en het voetbad lopen. Wat in dat geval niet gebeurde. Om te zorgen voor voldoende verluchting tijdens de pandemie stond een deur open en liepen de moslima’s door die open deur rechtstreeks naar het water.

Parlementairen Carmen Ryheul en Wouter Vermeersch tekenden ook present. Het stadsbestuur reageerde na het voorval dat losse kleding in het zwembad verboden is. “Maar een aansluitend pak op het lichaam en een zwembadmuts zijn wel toegelaten”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch.

Verbod op boerkini

“Dat is natuurlijk de deur openzetten voor de boerkini die hier in dit zwembad niet is verboden. Wie de boerkini toestaat, eindigt met aparte zwemuren voor moslima’s. Er moet een duidelijk onbetwistbaar verbod op de boerkini komen, ook in Wervik.”

Wouter Vermeersch, ondervoorzitter Kamerfractie, vond het belangrijk de actie te komen steunen. “Dit is niet zomaar een bijeenkomst, het gaat over meel meer”, klinkt het. “Het gaat over onze waarden en normen, over onze manier van samenleven. Onze boodschap is dan ook duidelijk: we mogen nooit ofte nimmer plat op de buikgaan voor de religieuze eisen van een minderheid die zich niet wil aanpassen aan onze manier van leven, onze gewoonten. We mogen nooit plat op de buik gaan voor de radicale islam.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.