Ruim kwart politiepersoneel besmet, dienstverlening niet in gevaar

© belga
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De coronapandemie slaat wild om zich heen en zowat iedere laag van de maatschappij heeft ermee te kampen. Na een uitbraak van het virus werd het personeelsbestand van de politie van Komen-Waasten met 28 procent gereduceerd. “Er is geen reden tot paniek, strikte protocollen werden opgesteld om de dienstverlening niet in het gedrang te brengen” sust woordvoerster Marie Vandenbroucke.

Het moet zowat de nachtmerrie zijn van iedere politiezone: een uitbraak van het coronavirus binnen de eenheden die de veiligheid van iedereen moeten verzekeren. Toch werd de zone Komen-Waasten keihard getroffen en verdwenen 15 van de 53 leden in quarantaine.

“Het gaat inderdaad om leden van onze interventieploegen, onze eenheden op het terrein dus” horen we bij de woordvoerster. “Laat me wel meteen aanvullen dat het niet noodzakelijk gaat om mensen die allemaal daadwerkelijk besmet zijn. Een deel van die 15 mensen werden, vanwege het hoogrisicocontact dat ze met hun collega’s hadden. Ondertussen komen de eerste testresultaten binnen en die zijn, godzijdank, negatief waardoor enkele van onze collega’s ondertussen ook hun quarantaine kunnen beëindigen.”

Noodplan ingeschakeld

Meer dan 1 op de 4 agenten verdween van de straat, toch kwam de veiligheid van de inwoners van Komen-Waasten nooit in het gedrang. “Reeds in maart hebben we met de zone enkele strikte protocollen opgesteld” vult de woordvoerster nog aan. “Mondmaskers waren hier steevast de norm en ook op gebied van afstandsregels werden er geen compromissen gesloten. Toch is ook hier corona binnen geslopen. Meteen schakelden we over op onze noodplannen, waar niet urgente verhoren of dossiers even ‘on hold’ werden gezet. Ook werd onze klachtendienst gehalveerd naar capaciteit, zodat de vrijgekomen agent kon worden ingezet voor dienst op het terrein. Op dit ogenblik hebben we nog geen versterking aan andere zones moeten vragen. Het lijkt er ook sterk op dat dit niet nodig gaat zijn want we verwachten in de komende dagen nog meer nieuws over negatieve testen te kunnen krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier