Ruim 200 naaisters maken mondmaskers voor heel Oostende

© GF
Hannes Hosten

Ruim 200 naaisters en een team van vrijwilligers van Rotary Ter Streep Oostende naaide al ruim 3.000 mondmaskertjes voor de zorgsector in Oostende. Er zijn er nog eens 2.000 in de maak. “Heel veel mensen zijn dankbaar dat ze op die manier hun steentje kunnen bijdragen”, zegt coördinator Ellen Distave. “Dit project zorgt voor een warm gevoel.”

“Vorige week woensdag kreeg ik telefoon van iemand die ik ken in het AZ Damiaan”, begint Ellen Distave (37) haar verhaal. Ze is de zaakvoerster van boetiek Lily in de Hertstraat en blogt over Oostende bij de ‘Ostend City Queens’. “Het ziekenhuis had materiaal om 1.250 mondmaskertjes te maken. Ze vroegen of ik via mijn netwerk voor de nodige naaisters kon zorgen. Ik lanceerde een oproep online en het resultaat was overweldigend. In een dag had het bericht al 18.000 mensen bereikt.”

“Aan mijn huis op straat zetten we een tafel waar de toen ongeveer 50 naaisters hun stof en elastieken konden afhalen. Maar behalve Damiaan kwamen nog veel andere aanvragen binnen van zorgorganisaties die nood hadden aan mondmaskers. Ik kreeg steun van serviceclub Rotary Ter Streep, waar ik bestuurslid van ben, en het afhaalpunt verhuisde naar de gebouwen van het bedrijf FAG Creative Foods in de Marconistraat.”

210 naaisters

Het aantal naaisters klom op van 50 tot intussen 210. De een naait er tien per week, de ander 40 per dag. Iedereen doet wat ze kan”, vervolgt Ellen. “De stad Oostende vroeg ons om de verdeling van mondmaskers voor de Oostendse zorgorganisaties te coördineren. Want er waren ook al enkele andere initiatieven, zij het heel kleinschalig. Iemand die naaide voor haar zus die verpleegster is, of voor enkele collega’s… Dat gebeurt nu allemaal onder onze hoede.”

Ruim 200 naaisters maken mondmaskers voor heel Oostende
© GF

“Wie mondmaskers nodig heeft, vindt nu makkelijk de weg tot bij ons. We naaien voor de ziekenhuizen, maar ook voor thuiszorgorganisaties, rusthuizen, apothekers, de voedingssector… De medische sector krijgt wel voorrang. We hebben al 3.000 mondmaskers kunnen leveren en er zijn er nog 2.000 in de maak.”

Hele organisatie

“Elke dag tussen 8 en 10 kunnen stof en elastieken in pakketjes worden afgehaald en afgewerkte mondmaskers teruggebracht naar ons verzamelpunt. We vragen om pas langs te komen na een seintje, zo kunnen we alles coördineren. Een groep vrijwillige chauffeurs van Rotary Ter Streep levert materialen af bij naaisters die zich niet kunnen verplaatsen en brengt de afgewerkte mondmaskertjes rond. Alles samen werken hier zo’n 230 mensen aan mee.”

Ruim 200 naaisters maken mondmaskers voor heel Oostende
© GF

“De eerste 1.250 maskertjes maakten we met materiaal van het AZ Damiaan, maar voor de volgende hebben we zelf stof en elastieken gezocht. We kregen stof van Stoffen Verkempynck en vonden een nieuwe leverancier van elastieken. Metagenics levert alle zakjes, Howest Brugge en het Gistelse bedrijf Summa snijdt een groot deel van de stof al machinaal in de juiste patronen. Zo gaat het sneller voor onze naaisters.”

“Extreme handhygiëne”

“We werken verder met het roze, dichtgeweven katoen dat we van het AZ Damiaan kregen voor de eerste mondmaskertjes. Heel Oostende kleurt intussen roze“, lacht Ellen. “Onze maskertjes mogen in de kookwas en om veilig te zijn, moet je ze heet wassen en heet strijken vóór gebruik en na elke dag gebruik. Ze zijn dus herbruikbaar. We vragen ook een extreme handhygiëne bij iedereen die maskertjes helpt naaien. Bij het maken van de pakketten dragen we zelf een mondmaskertje.”

“Of deze maskertjes veilig zijn? Ze bevatten twee lagen dichtgeweven katoen. De kans dat je hiermee iemand besmet of besmet raakt is heel klein. Het is in elk geval veel beter dan niets. Ondanks de miljoenenleveringen van mondmaskertjes aan België, krijgen wij nog altijd vragen. Blijkbaar is het dus nog nodig. Maar we houden er uiteraard rekening mee dat ons werk volgende week of over twee weken, als er meer professioneel materiaal geleverd is, stilvalt.”

“Warm gevoel”

“Ik hou contact met alle naaisters en het is ongelooflijk hoe dankbaar ze zijn dat ze dit kunnen doen“, aldus Ellen. “Ze voelen zich nuttig en zijn blij dat ze hun steentje kunnen bijdragen. Dit betekent veel voor hen. Dit project zorgt voor een warm gevoel van solidariteit. Elke avond stuur ik iedereen een mail met nieuwtjes, anekdotes en foto’s van naaisters aan het werk. Zo houden we de sfeer erin. Samen sterk!”

“Ik heb hier zelf ook deugd van. Vorige week woensdag zat ik in zak en as door de miserie bij Lily. De zaak dicht, mijn medewerkers op economische werkloosheid… We zaten met veel zorgen. Maar toen kon ik me vastbijten in dit positieve project en dat gaf me weer courage. Het is leuk om iets in handen te krijgen waar we met een hele bende tegenaan gaan. En we gaan door tot we aan alle vragen hebben voldaan!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier