Ruim 150 geïnteresseerden voor demonamiddag groenbemesters

De interesse was groot bij de uitleg over de verschillende soorten groenbemesters. © foto Luc
Luc Bouckhuyt
Luc Bouckhuyt Medewerker KW

Op donderdag 3 november organiseerde het Departement Landbouw & Visserij in samenwerking met Inagro een demonamiddag omtrent het nut van groenbemesters. Ruim 150 geïnteresseerden tekenden hiervoor in.

De namiddag werd geopend ten huize Danny Bossuyt waar het gezelschap verwelkomd werd door Franky Coopman en Danny. Daarna trok een eerste groep naar de proefvelden groenbemesters, terwijl de tweede groep een erosieproject, gerealiseerd door de gemeente Meulebeke, ging bekijken. Na een uur wisselden dan de groepen.

Groenbemesters worden hoe langer hoe meer aanzien als heel nuttige gewassen. Na de oogst van een gewas is het van belang dat men de bodem zo snel mogelijk opnieuw bedekt met gewassen om erosie (vooral door de wind), uitdroging, uitspoeling van voedingsstoffen en waterstagnatie te voorkomen. Goed gekozen bodembedekkers kunnen de opbouw van organische stoffen bevorderen.

15 verschillende soorten groenbemesters

Tijdens de rondleiding op de proefvelden maakten de aanwezigen kennis met zo’n 15 verschillende soorten groenbemesters, van Japanse haver tot resistente bladrammenas, van winterhaver tot energie rogge. Brecht Catteeuw en Bart Debussche gaven de nodige uitleg over de blad- en wortelstructuur van de gewassen.

De heer Koeckhoven uit Nederland, landbouwer en machineontwikkelaar, gaf vervolgens een duidelijke uitleg over zijn 8-scharige Ovlac-ecoploeg waarmee zelfs geploegd kan worden op een diepte van 5 cm. De trekker staat bij deze speciaal geconstrueerde ploeg midden voor de ploeg wat een groot verschil uitmaakt omdat er geen sprake meer is van een ploeglijn en de trekker nooit meer in de ploegvoor glijdt.

Verder had hij het ook nog over de Moreni kopeg die verder ontwikkeld werd tot ‘mulcher’ door middel van samoeraitanden waarvan er drie gemonteerd zijn per rotor. Deze tanden maken een soort poetsbeweging waardoor het blad en de wortel van het gras, groenbemester of het onkruid gescheiden worden. De mulcher zorgt ook voor een egaliserende werking en werkt volledig bovengronds om op die manier het bodemleven te sparen.

Computergestuurde bandenspanning

“Het is fantastisch om met deze ploeg en mulcher te werken”, aldus Geert Claerhout, de trekker, bestuurder, landbouwer en medewerker van Inagro. “De trekker past zich goed aan mede dankzij de bandenspanning die computergestuurd wordt. Hier op dit proefveld werk ik met slechts 0,9 bar druk op de banden. Het resultaat mag echt gezien worden. We ploegen vandaag op een diepte van slechts 12 cm en zoals men kan zien, komt het wortelgestel van de groenbemesters netjes aan de oppervlakte. Die wortels zorgen er voor dat de grond ‘open’ blijft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier