Ruim 110.000 euro Vlaamse steun voor de realisatie van noodwoningen

Schepen Tom Verbeke.
Schepen Tom Verbeke.
Redactie KW

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele maakt bijna 11 miljoen euro vrij voor de realisatie van noodwoningen. Van dat bedrag gaat 110.593,93 euro naar Izegem. Met het bedrag zal de Woondienst Regio Izegem twee noodwoningen renoveren.

“Onze stad heeft vandaag een aantal crisiswoningen die in 2019 en 2020 heel vaak bezet waren. Omdat er behoefte is naar betere crisisopvang, diende de Woondienst een projectvoorstel in na een oproep van de Vlaamse overheid ”, vertelt schepen van Woonbeleid Tom Verbeke. Het projectvoorstel werd beoordeeld door een beoordelingscomité, op basis van diverse criteria.

“Minister Diependaele liet ons weten dat het beoordelingscomité in totaal 73 projecten selecteerde”, vertelt diensthoofd van Woondienst Regio Izegem Benoit Sintobin. “Het project van Izegem krijgt een subsidie van 110. 593,93 euro. Daarmee gaan we twee noodwoningen grondig renoveren en aanpassen aan de huidige comfort- en klimaatvereisten.”

Uithuiszetting

Een noodwoning biedt een tijdelijke woonoplossing, als antwoord op een plotse of urgente materiële woonbehoefte. Het verblijf is beperkt in duur en gericht op doorstroming naar een duurzame woonoplossing.

In juni 2020 lanceerde Vlaanderen een eerste projectoproep voor noodwoningen. “De projectoproep wil het bouwen, kopen, renoveren en inrichten van – al dan niet bestaande en/of verplaatsbare – noodwoningen stimuleren. Het Vlaamse Gewest neemt 50 procent van de kosten voor haar rekening”, legt Benoit Sintobin uit.

Via deze cofinanciering door de Vlaamse regering, worden lokale besturen ondersteund bij de herhuisvesting van gezinnen en alleenstaanden die bijvoorbeeld door een ongeschikt- en/of onbewoonbaarverklaring of een uithuiszetting hun woning dienen te verlaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier