Rugbyclub Waeregehem viert jubileum: “We zaten met de handen in het haar”

Rugbyclub Waereghem bestaat tien jaar. Ieder seizoen hebben ze naar eigen zeggen een stapje vooruit gezet. Het groeiende succes zorgt er alvast voor dat er binnenkort een gloednieuw clublokaal gebouwd wordt. Dat is niet de enige verandering: de wedstrijden van de dames en de jeugdploegen verhuizen naar Waregem. “De populariteit van rugby in België is enorm gestegen, maar nieuwe leden zijn altijd welkom”, aldus accommodatieverantwoordelijke Michiel Sulmon (29).

Michiel Sulmon. © MVW

“Als er thuismatchen zijn, moeten we alles opzetten. Vanuit het materiaalkot dat we mogen gebruiken van de scouts, sleuren we ons gerief een 200-tal meter naar terrein zeven, de uitbreiding van voetbalclub SV Zulte Waregem. We hebben dus effectief nood aan een nieuw gebouw. Tegen het einde van 2019 zal het clubhuisje afgewerkt zijn. Die zal zich bevinden bij de middenlijn van het veld. Het eerste verdiep is een tribune waar een zeventigtal supporters kunnen staan, op de begane grond is een kantine”, begint de geboren en getogen Waregemnaar.

“De grondwerken zijn al begonnen. Tussen eind september en begin oktober begint de bouw van het clubhuis. Eind november zal die normaal waterdicht zijn en is die bijgevolg ook instapklaar. We onderhandelen momenteel met enkele bedrijven in en rond Waregem voor ramen, metalen rolluiken als beveiliging, elektriciteit, plat dak en ga maar zo door. De bedoeling is dat het een win-winsituatie wordt. Zij sponsoren ons via hun materialen en als return doen we iets terug. Maar momenteel is nog niet alles rond”, vertelt Michiel.

Het nieuwe houten clublokaal moet er zo uitzien.
Het nieuwe houten clublokaal moet er zo uitzien.© gf

“Het clublokaal zal veel voordelen hebben. In plaats van te ploeteren in de modder, kunnen de supporters met hun voetjes in het droge de wedstrijden bekijken. Bovendien zal het dan meer comfortabel zijn om iets te drinken. Tijdens trainingen zal dat clubhuis ook open zijn. In Zulte is er al zo’n lokaal sinds drie jaar. Daar slaat dat zeker aan. Onze jeugd en onze dames trainen en spelen in Zulte. Het is de bedoeling om in de toekomst de matchen van de jeugd en de dames in Waregem te laten doorgaan. Ze zouden wel in Zulte blijven trainen”, blikt Michiel vooruit.

We zijn hier al drie jaar mee bezig, het heeft even geduurd om stad Waregem te overtuigen

“We zijn met dit bouwproject al een drietal jaar bezig, maar het heeft een tijdje geduurd om stad Waregem te overtuigen. Zij betalen de betonplaat, eigenlijk alle werken onder de grond. Alles erboven financieren we zelf. Momenteel betalen we jaarlijks huur aan stad Waregem. Het clubhuis heeft nog geen naam, dus ideeën zijn welkom. Rugby getint is wel een vereiste”, knipoogt Michiel, zelfstandige in totaalprojecten en schrijnwerken.

Professionele trainer

“Ik ben erbij gekomen toen RC Waereghem drie maanden bestond. Fabrice Dezwarte was de oprichter en is nog steeds de voorzitter, iemand die elke dag opstaat en gaat slapen met rugby. Dit als vrijwilliger. We mochten toen het veld bij de Krakeelhoek gebruiken en beschikten enkel over een eerste ploeg heren. Ik help vooral bij thuis- en uitmatchen. De evenementen, teambuildings, nieuwe truitjes voorstellen, receptie… zijn ook voor mij bestemd”, zegt Michiel. “Onbewust ben ik er toch veel mee bezig. Tussen het werk door probeer ik verschillende taakjes uit te werken. Ik heb vroeger nog rugby gespeeld bij Gent tot mijn 18 jaar. Ik zat daar op internaat en dat was onze sport de woensdagnamiddag. Omdat ik zelfstandig ben geworden, besloot ik om mijn schoenen aan de haak te hangen. Ik vind rugby nog steeds een fantastische sport en ben blij om hier nog een stukje deel van uit te maken achter de schermen. Qua kwaliteit en qua leden hebben we een mooie vooruitgang geboekt. Onze trainer was oorspronkelijk studiemeester Thijs Clarysse, die nu nog steeds actief is als jeugdverantwoordelijke. Nu is dat een professionele trainer, Laurent Deroux uit Rijsel.”

“Na drie jaar Krakeelhoek zijn we met de handen in het haar naar stad Waregem gegaan. Terrein 7 bood een oplossing. Daarnaast hadden we de scouts gevraagd om hun lokaal te gebruiken. Hierna konden we ons richten op de verdere uitwerking van onze clubleden. Eerst kwam er een damesploeg bij om een vijftal jaar terug met een jeugdwerking te beginnen. We proberen rugby zo veel mogelijk te promoten via diverse activiteiten, zoals open rugbydagen. We willen verder doen zoals we bezig zijn. De jeugdploegen zijn uitstekend bezig en vandaar uit willen we onze eerste ploeg heren aansterken. Het is soms moeilijk om genoeg spelers op het veld te krijgen tijdens de uitmatchen, omdat de combinatie met werk of studie niet altijd evident is. Er mogen zeker leden bij in alle categorieën.” (JV)

“Mensen uit het buitenland voor Oktoberfest”

Als steun organiseren we op zaterdag 26 oktober een ‘Oktoberfest’. “Ik steek hiervoor ook een handje toe. We zijn toe aan onze elfde editie. Voor de eerste keer gaat dit door op de bedrijfsterreinen van houthandel Cras. Vroeger was autohandel Bels de locatie, slechts 500 meter van Cras. We blijven dus in de buurt. De eerste twee edities gingen door in de Krakeelhoek of à Côté. Jaarlijks hebben we een bedrag opzijgezet voor het clubhuis. Het andere deel gaat dan uit naar onder andere teambuldings en uitrustingen. Het duurt toch wel een zestal maanden om zo’n evenement te organiseren, maar je krijgt het dubbel en dik terug. We mogen zelfs mensen uit het buitenland verwelkomen”, vertelt Michiel. (JV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.