Rugbyclub Curtrycke viert twintigste verjaardag

Voorzitter Dominique Deschietere slaagde erin om nieuwe rugbydoelen te plaatsen op het tweede veld: "Vandaag hebben we dus twee velden waar we alleen maar rugby op spelen." © MT
Redactie KW

Rugbyclub Curtrycke viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. In die twintig jaar kende de club heel wat ups en downs. De laatste jaren kent de club een succesvolle groei op gebied van infrastructuur en leden.

Trotse voorzitter Dominique Deschietere zag zijn club enorm evolueren sinds zijn komst zeven jaar geleden.

“Toen ik in 2013 voorzitter werd van RC Curtrycke, hadden we enkel een herenploeg met zo’n 45 leden. Nu zijn we gegroeid naar een club met 130 leden. Daarmee is Kortrijk de snelst groeiende rugbyclub in West-Vlaanderen. We zien dat rugby steeds populairder wordt, zeker hier bij ons. Ondertussen hebben we ook al een vrouwenploeg die in eerste nationale speelt en heeft onze club een volledige jeugdopleiding van 5 tot 18 jaar. “

Focus op jeugd

Curtrycke focust zich vooral op die jeugdopleiding en probeert kinderen al op heel jonge leeftijd te laten kennismaken met rugby. “In de zomervakantie organiseren we een rugbykamp, waar dit jaar 42 kinderen op afkwamen. We zien dus dat meer en meer kinderen interesse krijgen in onze sport.”

Het hoofddoel van de opleiding blijft wel de normen en waarden die de kinderen meekrijgen bij de club. “Het belangrijkste blijft samenwerken, dat ze als één ploeg op het veld staan. Elke speler heeft een verschillende rol in het team. Iedereen heeft wel zijn eigen profiel en lichaamsbouw en die kunnen we allemaal gebruiken in een ploeg. Dat is het verschil met andere sporten zoals voetbal. Iedereen kan een meerwaarde bieden aan het team.”

De trainingen van de club vinden plaats op de terreinen van de Weimeersen in Rollegem, die Curtrycke nu ook compleet aan het inpalmen is. “De velden van de Weimeersen zijn nu helemaal van ons. Vroeger voetbalden ze hier nog op, maar dat is nu allemaal verdwenen. De voetbaldoelen zijn dan ook vervangen door gloednieuwe rugbypalen. Vandaag hebben we dus twee velden waar we alleen maar rugby op spelen. Rugby in Kortrijk zal zich voortaan dus uitsluitend afspelen in de Weimeersen.”

Normaal gezien begint de competitie opnieuw begin september, maar door het coronavirus is de start een kleine maand verschoven. “We zijn alweer begonnen met trainen en als we de Vlaamse en Belgische bond mogen geloven, zouden we begin oktober weer wedstrijden kunnen spelen.”

Vier matchen op proef

Ook nieuwe leden blijven uiteraard altijd welkom. “Het is belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met rugby, het liefst al op 5-jarige leeftijd. We gaan in heel Zuid-West-Vlaanderen op zoek naar nieuwe leden. Iedereen kan vier matchen op proef komen waarbij ze verzekerd zijn. Als je na die vier keer proberen tevreden bent en wilt doorgaan, kan je je inschrijven en je verzekeren bij de bond.”

Wie interesse heeft om lid te worden bij de club of nog meer info wil, kan mailen via info@curtrycke.be of bellen naar 0471 69 43 84.

Rugbyclub Curtrycke

Opgericht in: 2000

AantalLeden: 130

Voorzitter: Dominique Deschietere.

Website: http://www.curtrycke.be

Adres oefenterreinen: SC De Weimeersen, Rollegemkerkstraat 65.

Enige rugbyclub in Kortrijk.