Rugbyclub Beernem pakt uit met organisatie West-Vlaamse beker

"We openen ons nieuwe veld aan sportpark De Barge met De Beker van West-Vlaanderen." © AVH
Redactie KW

Rugby zit in de lift in Beernem, zoveel is duidelijk. De club ontstond pas in 2016, maar groeide al snel uit tot een gevestigde waarde: “We willen tonen dat we onze plek in de gemeente en in het hart van de mensen verdienen.” Op het nieuwe veld, dat in augustus voor het eerst wordt ingespeeld, vinden straks ook de finales van de beker van West-Vlaanderen plaats.

Een van de vernieuwingen waaraan de Beernemse rugbyclub zich dit jaar verwacht, is een nieuw veld. Daar zou de club onder normale omstandigheden vorig seizoen al op spelen, maar een extreme zomer met lang aanhoudende hitte zorgde ervoor dat het gezaaide gras onvoldoende wortels kon maken. Begin dit jaar kreeg de club de toestemming om op het veld te spelen, maar om extra zekerheid in te bouwen zal het veld pas in augustus voor het eerst gebruikt worden.

Blijven groeien

De Beker van West-Vlaanderen wordt de officiële opening van het nieuwe veld aan sportpark De Barge. Het nieuwe veld zal ook een kantine en douches huishouden, een groot pluspunt voor de club: “Vorig seizoen haalden we soms 100 toeschouwers op onze wedstrijden. Als die allemaal iets drinken, maar je moet de rekening afgeven, is dat een opdoffer. Met die kantine kunnen we ook op die manier blijven groeien”, zegt Johannes Mortier, voorzitter van de club uit Beernem. Hij lanceerde in augustus 2015 een ludieke actie waar hij bij 2.500 likes op Facebook een rugbyclub in Beernem zou opstarten. Een jaar later bestond de club al en had ze dertig leden.

Gemengd succes

Die beker van West-Vlaanderen werd enkele jaren geleden voor het eerst door de club uit Kortrijk georganiseerd. Rugby voor dames is de laatste jaren ook gegroeid, waardoor er ook een damestornooi doorgaat. Het puur West-Vlaamse tornooi gaat niet officieel uit van de nationale bond en kan daardoor niet altijd op enthousiasme van alle West-Vlaamse clubs rekenen: “De verschillende clubs spelen ook in andere divisies, waardoor dit seizoen al de clubs uit de provincie moet samenbrengen. Op die manier treffen de spelers elkaar ook eens op het veld in een wedstrijd,” geeft Mortier toe.

We willen de lat hoog leggen en tonen dat we een gevestigde waarde zijn

In de voorbereiding op het officiële seizoen willen veel clubs echter eventuele blessures vermijden, ook zit een tornooi in de zomermaanden midden in de voorbereiding op de reguliere competitie. Volgens Mortier kon de beker daardoor de voorbije edities maar op gemengd succes rekenen, op de editie van dit jaar wil de club uitpakken: “We willen de lat hoog leggen en tonen dat we intussen een gevestigde waarde zijn bij de Beernemse sportverenigingen. Het sportieve staat centraal, maar ook de sfeer en ambiance zal aanwezig zijn. We willen onder andere onze nieuwe jeugdwerking laten opvallen door de pauze op te vullen met wedstrijden van onze jongste rugbyspelertjes.” Het tornooi gaat door op 31 augustus op dat gloednieuwe veld in De Barge.

Juiste jeugdtrainers

Enkele weken eerder, op 15 augustus, opent de rugbyclub zijn deuren voor jong en oud. Die donderdag wil de club zijn gloednieuwe jeugdwerking voor zeven tot twaalfjarigen lanceren: “We hebben twee jaar gewerkt aan de omkadering van die jeugdwerking. We hebben nu de juiste trainers gevonden met de geschikte kennis en ervaring om ook de jongste kinderen de sport te leren kennen,’ voegt Johannes Mortier nog toe.

Op het tornooi eind augustus wil Mortier de jeugdwerking voor het eerst inzetten op de Beker van West-Vlaanderen: “In de pauze tussen de wedstrijden over de middag zullen we proberen Beernem verder kennis te laten maken met de sport. Onze jeugdsporters kunnen dan voor het eerst een wedstrijdje spelen. De trainingen voor die kinderen zullen doorgaan op vrijdag van half zeven tot half acht, net voor de training van de senioren. (AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.