Rudolf (38) sterft onverwachts op terugweg supermarkt

Slechts 38 jaar jong en afgelopen zaterdag, op de terugweg van de supermarkt, onverwachts overleden. Het verdriet en ongeloof om het overlijden van Rudolf Mortelé uit Bekegem is immens. De man laat zijn partner Heidi Demeyer (44) en plusdochtertje Aislinn (12), die hij als zijn eigen dochter beschouwde, na. “Enkel de leegte en het ongeloof blijven achter, ondanks alle mooie herinneringen. Dit verlies komt veel te abrupt en onverwacht”, doet Rudolfs schoonzus Marinka het verhaal.

Rudolf Mortelé was de partner van Heidi Demeyer en de pluspapa van Aislinn. © GF

Heidi en Rudolf waren zaterdag rond 17.30 uur met de wagen op de terugweg van de supermarkt. Heidi zat achter het stuur. In de Watervallestraat zag ze plots hoe haar partner onwel werd. Ze stopte langs de kant van de weg en belde aan bij het dichtstbijzijnde huis om hulp te zoeken.

Buurtbewoners kwamen op straat en startten een reanimatie. Ondertussen waren de hulpdiensten onderweg. Langdurige reanimatiepogingen mochten niet baten. Rudolf Mortelé liet ter plaatse het leven. Het nieuws ging als een schokgolf door Bekegem, een klein dorp waar iedereen elkaar kent. Een man van 38 jaar die plots komt te overlijden, dat mag en kan niet.

Al enkele dagen pijn op de borst

“Rudolf – familie en vrienden noemden hem eigenlijk Dolf – had al enkele dagen last van pijn op de borst. Maar zoals veel mannen dacht hij dat dit wel voorbij zou gaan. Hij was te koppig geweest om naar de dokter te gaan. Maar niemand gaat er vanuit dat hij enkele dagen later zal sterven als hij wat pijn voelt”, vertelt zijn schoonzus Marinka Draye uit Ichtegem.

Op tweejarige leeftijd verloor Rudolf zelf zijn papa aan hartfalen. Pas toen het al te laat was, bleek dat de hartproblemen allicht erfelijk waren. Rudolf werd opgevoed door zijn stiefpapa, die hij als zijn echte vader beschouwde.

Visser in hart en nieren

“Zijn overlijden is onwezenlijk. Niemand zag het aankomen. Dolf was zo lief, een echte knuffelaar die altijd klaarstond voor zijn familie en vrienden. Ondanks de pijn die hij voelde, klaagde hij nooit. Altijd stond die glimlach op zijn gezicht”, gaat Marinka verder. Rudolf had namelijk zijn hart verloren in de visserij en was schipper.

“Zo’n 8 jaar geleden maakte hij een scheepvaartongeval mee in het buitenland, waarbij een grote golf op het dek sloeg. Dolf werd meegesleurd en tegen de infrastructuur van het schip gekwakt. Hij brak toen alles wat hij nagenoeg kon breken. Hij werd op de koop toe foutief geopereerd en zijn lichaam herstelde nooit optimaal. Sindsdien had mijn schoonbroer heel veel pijn en moest hij de visserijwereld achter hem laten, met enorme spijt in het hart. Toch had hij nog heel vaak contact met vrienden en collega’s uit de visserij”, weet schoonzus Marinka.

Leegte en ongeloof

Vijf jaar geleden leerde hij zijn partner Heidi Demeyer kennen, die in Moere woonde naast het huis van Rudolfs moeder. Ze werden een koppel en verhuisden naar Bekegem. Ze waren dolgelukkig met elkaar. “Rudolf beschouwde Heidi’s dochtertje Aislinn als zijn eigen dochter. Ze waren zo’n mooi gezinnetje samen. Niets kon tussen hen in komen.”

“Heidi en Aislinn zijn verscheurd van verdriet. Enkel de leegte en het ongeloof blijven achter, ondanks alle mooie herinneringen. Dit verlies komt veel te abrupt en onverwacht. Heidi is momenteel amper aanspreekbaar. We proberen hen zo veel mogelijk bij te staan”, voegt Marinka nog toe.

Targo en elektrische autootjes

Sinds zijn ongeval zat Rudolf noodgedwongen op invaliditeit. “En toch stond hij altijd positief in het leven. Vaak ging hij nog uit vissen met zijn stiefbroer, mijn echtgenoot Kurt Lydou. Ze hadden zelfs een eigen kajak gemaakt om te gaan vissen. Rudolf was ook dol op zijn hond Targo, die drie jaar geleden stierf. Tot aan zijn dood rouwde Rudolf om het overlijden van zijn trouwe viervoeter.”

“Verder kent Bekegem hem ook van zijn passie voor elektrische auto’s met afstandsbedieningen. Op straat tekende hij volledige parcours en ook kinderen uit de buurt mochten weleens rijden. Ach, wat zullen we hem missen.”

De uitvaart van Rudolf Mortelé vindt zaterdag plaats. Door de coronamaatregelen mogen jammer genoeg slechts 15 personen aanwezig zijn. (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.