Ruby, blindengeleidehond in opleiding, mag bij pleeggezin blijven

Kim Rooms met Ruby, die binnenkort voor puppy's zal zorgen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrienden der Blinden leidt jaarlijks heel wat puppy’s op tot volwaardige blindengeleidehonden. Kim Rooms stelde zich vorig jaar kandidaat om zo’n puppy, een zwarte labrador, in haar gezin op te nemen. Normaal volgt na een jaar het afscheid, maar Ruby mag blijven.

Vrienden der Blinden is een opleidingscentrum in Koksijde voor blindengeleidehonden en bestaat sinds 1996. Als ze twee maanden oud zijn, worden puppy’s getest op hun aanleg voor het werk als blindengeleidehond. Indien geschikt bevonden, worden ze toevertrouwd aan een pleeggezin dat de hond dan gedurende twaalf maanden socialiseert en opvoedt onder begeleiding van het centrum. Kim Rooms (32) uit Leffinge leerde de organisatie kennen en besloot om een hond op te voeden. “Ruby kwam half februari vorig jaar terecht in ons gezin”, vertelt Kim, mama van een zeven maanden oude tweeling en de vriendin van Pieter-Jan Bernolet (35). “Ik geef les in het Vesaliusinstituut in Oostende in de richting Optiek. We bezochten Vrienden der Blinden en kregen daar een mooie rondleiding. Er lag een flyertje ‘pleeggezin worden’ met een foto van een schattige puppy. De leerlingen vroegen me of dat niets zou zijn voor in de klas. Ze wisten dat ik een grote hondenliefhebber ben en al hondjes had.”

Kim kwam thuis met haar verhaal en aangezien Pieter-Jan een even grote hondenliefhebber is, was de zaak snel rond. Kim nam contact op en na enkele gesprekken kreeg Ruby, een zwarte labrador, het gezin van Kim als pleeggezin toegewezen. “Ik overlegde ook met de directeur op school want het was een voorwaarde dat de hond mee kan naar het werk. Aangezien de hond gesocialiseerd moet worden, leek de school de ideale omgeving”, lacht Kim. “De honden moeten opgevoed worden volgens de regels van Vrienden der Blinden. Zo mogen ze nooit mee-eten van tafel want anders bestaat het risico dat ze later het eten stelen van de persoon die ze moeten begeleiden. De hond mag ook nooit in de weg liggen want de blinde zou er kunnen over vallen. Dat zijn allemaal kleine zaken waar je rekening mee moet houden tijdens de opvoeding.”

Geen puppy opleiden

Het eerste jaar krijgt de hond een sociale opleiding binnen het pleeggezin. Daarna volgt een opleiding tot volwaardige blindengeleidehond. Voor Ruby ziet de toekomst er echter een beetje anders uit. “Ze doet het heel goed. Haar gezondheid is perfect in orde en ze werd op alles gecontroleerd. Daarom werd door ‘Vrienden der Blinden’ beslist dat er met Ruby gekweekt zal worden. We kregen daarbij de keuze om Ruby terug te laten keren naar het centrum of om haar binnen ons gezin te houden. We kozen voor dat laatste. Ruby is nu een volwaardig lid van ons gezin en we hoeven geen afscheid van haar te nemen en daar zijn we blij om. Ruby blijft wel eigendom van de vereniging maar ze kan haar hele leven hier blijven. Of we zelf een puppy van Ruby zullen opleiden? In principe mag dat niet zolang onze kindjes geen acht jaar zijn. Dat zal dus niet lukken, maar had het gekund, dan hadden we dat waarschijnlijk wel gedaan”, lacht Kim tot slot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier