Ruben Vermander wil dat alle Kortrijkzanen hun buren leren kennen via app YouGo

Ruben Vermander: "De meeste mensen schrijven zich in omdat ze nood hebben aan sociaal contact." © gf
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ruben Vermander (26) startte met YouGo een bijzonder hartverwarmend project op in Kortrijk. Met zijn app probeert hij buren met elkaar in contact te brengen, door ze kleine boodschappen voor elkaar te laten doen. “Onze missie is om de wijken van 50 jaar geleden terug te brengen, toen werkelijk iedereen elkaar kende”, aldus Ruben.

Ruben is van Veurne afkomstig, maar tegenwoordig woont hij in Gent. Het grootste deel van zijn leven bracht hij door in West-Vlaanderen, een plek waar hij nog steeds graag terugkeert omdat iedereen er iedereen kent. “Het heeft mij altijd al gestoord dat mensen steeds minder contact hebben met hun buren”, legt hij uit. “Uit een rondvraag leerde ik dat een gemiddeld iemand twee of drie buren bij naam kent. Verhalen van gezinnen die al vijf jaar ergens wonen en nog nooit een woord met hun buur wisselden, zijn geen uitzondering. En dat terwijl 50 jaar geleden iedereen nog iedereen kende.” Om die trend tegen te gaan, bedacht Ruben een app: YouGo.

Geen geld wisselen

Het concept is simpel. Wie wel wat hulp kan gebruiken met een boodschap of het afhalen van een pakje bijvoorbeeld, post zijn of haar hulpvraag in de app. Iedereen die in de buurt woont en zich geregistreerd heeft, krijgt daar dan een melding van. “Je beslist dan zelf of je de hulpvraag al dan niet aanvaardt”, legt Ruben uit. “Het is niet de bedoeling dat er geld van eigenaar wisselt. De dingen die afgehaald moeten worden, zijn dus best al betaald. Een deel van de opbrengsten van de app gaat wel naar een goed doel.”

Het idee voor YouGo kreeg Ruben op een moment dat hij zelf hulp nodig had. “Ik zat op mijn appartement in Gent en voelde mij wat grieperig. Een buurman die wat pijnstillers kon oppikken in de apotheek was toen welkom geweest.”

Ik hoop dat Stad Kortrijk YouGo wil helpen promoten

Al snel was YouGo geboren. In een eerste fase werkte Ruben vanuit Hangar K, een plek voor jonge starters, in Kortrijk. De app werd even uitgetest in de buurt van Dok Noord in Gent, de woonplaats van Ruben. Maar voor de eerste echte lancering trok hij naar Kortrijk. “Een logische keuze eigenlijk. De app werd daar ontwikkeld, dus ik kende daar al heel wat mensen”, legt Ruben uit. “Bovendien vind ik dat YouGo, onder het motto ‘doe eens iets voor een ander’, een sterke link heeft met de Warmste Week. Die had ook moeten plaatsvinden in Kortrijk.”

“Het is toeval dat de lancering samenvalt met de coronacrisis”, aldus Ruben. “Want mijn idee dateert al van daarvoor. Maar het komt natuurlijk wel goed uit, want nu zijn er nog meer mensen die hulp nodig hebben. Al schrijven de meeste mensen zich in omdat ze nood hebben aan sociaal contact en niet per se omdat ze hulp willen.”

Graag snel uitbreiden

Sinds vorige week kunnen Kortrijkzanen de app installeren. Een 40-tal gebruikers deden dat al. In andere steden kan dat nog niet. Maar als het van Ruben afhangt, zal daar snel verandering in komen. “Wie in een andere stad woont, kan zich nu al inschrijven”, legt hij uit. “Je krijgt dan een seintje als we uitbreiden. Zo heb ik Gent bijvoorbeeld zeker nog in het vizier. Ondertussen ben ik ook in gesprek met Stad Kortrijk. Ik hoop dat zij YouGo willen helpen promoten. Zo kunnen we misschien terugkeren naar een buurt waar iedereen elkaar bij naam kent en waar wie hulp wil er maar om hoeft te vragen”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier