Ruben Lanckriet ontwikkelt ketonensupplement voor duiven

Thomas Lataire en Ruben Lanckriet. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Ruben Lanckriet (38) heeft in samenwerking met het de firma Orovet bv en het moederbedrijf Group Lataire uit Aalter een Ketonenvoedingssupplement voor duiven ontwikkeld. Ruben is daarmee de eerste in de hele wereld die Ketonen in de duivenwereld introduceert.

Ruben Lancriet is dierenarts van beroep, geeft les en is dagdagelijks bezig met de duivensport. Met zijn jarenlange ervaring bouwde hij heel wat expertise op. Die gebruikte hij de laatste jaren om voedingssupplementen voor topduiven te ontwikkelen. Zijn nieuwste product bevat ketonen, een voedingsstof die het recuperatievermogen van duursporters enorm verhoogt, zo ook bij duiven dus.

“Net als duursporters nemen ook duiven heel wat voedingssupplementen”, zegt Ruben. “Buiten het verschil in de voeding maken duiven ook veel langer gebruik van hun vetreserves, waardoor ketonen nog meer effect hebben op duiven. Verder hebben duursporters en duiven veel gelijkenissen. Dat ketonen bij de gekende sportwereld onder de aandacht kwamen, was voor ons ideaal. We hoefden nu niet meer te wachten om ons product op de markt te brengen na jarenlange testfases.”

Compleet plaatje

Maar hoe werken die ketonen bij duiven dan precies? Dat was dé vraag waar Ruben na veel onderzoek achter moest komen. Zijn formule van het supplement is nog maar pas definitief en is nu in poedervorm op de markt.

“We verkopen het net als onze andere supplementen gewoon in dezelfde markt. Iedereen kan dit product dus kopen”, zegt hij. “Maar maak je geen illusies, duivenmelkers die het effect ervan willen zien, moeten maken dat het hele plaatje compleet is. Het werkt enkel bij duiven die enorm goed in conditie zijn”, vertelt de dierenarts. Duiven in topvorm zijn volgens hem in België in veelvouden te vinden.

“Het niveau van de duivensport is de laatste jaren enorm hard gestegen. Bij een vlucht van zo’n 6.000 duiven over 600 kilometer, dat is een uur of zeven vliegen, komen de eerste en laatste duif maar op zo’n 20 minuten van elkaar aan. Dat is een immens klein verschil en dat toont het hoge niveau nog maar eens aan.”

Ons land is de bakermat van de duivensport en hoewel de gemiddelde duivenhouder hier erg oud is, volgt de Belgische duivensport alle evoluties

Duiven worden dus meer en meer net als topsporters behandeld. Behalve de supplementen zijn er ook enorm veel theorieën over de beste trainingsmogelijkheden. “Duiven voor de kortere afstanden, tot en met 600 kilometer, worden vaak weggebracht om te trainen. Duivenmelkers geven hun dieren dan mee met de club, ze worden op zo’n 200 kilometer van huis afgezet en vliegen terug. Zo wordt hun snelheid getraind. Duiven voor de lange afstanden trainen dan weer meer vlieguren bij de duivenmelkers thuis. De eigenaar steekt dan een vlag in de lucht, waardoor de duiven weten dat ze moeten blijven vliegen. Soms twee keer per dag, een uur of twee”, vertelt de dierenarts uit Adegem.

Internationale populariteit

Net als in de wielersport evolueren de voedingssupplementen aan een hoog tempo. In België blijft de gemiddelde leeftijd van een duivenmelker heel hoog, maar internationaal zit de duivensport volgens Ruben enorm in de lift. “Als het gaat om supplementen of kennis, kijkt de hele duivenwereld altijd naar België. Ons land is de bakermat van de duivensport en hoewel de gemiddelde duivenhouder hier erg oud is, volgt de Belgische duivensport alle evoluties. Iedereen wil altijd de Belgische producten omdat ze er van overtuigd zijn dat wij hier de beste expertise hebben.”

Het supplement van Ruben en co is zo’n twee dagen geleden gelanceerd en kan nu al op internationaal succes rekenen. Door een goede marketingcampagne en een ruime grondstoffenvoorraad kan de producent de vraag goed aan. “We hebben al veel tests uitgevoerd en zijn er al jaren mee bezig. Daardoor komen we nu niet voor verrassingen te staan. Klanten die het product kopen moeten wel goed beseffen dat hun duiven niet sneller gaan vliegen met ons product. Het zijn ketonen, geen doping. Ons product zorgt er alleen maar voor dat de duiven sneller recupereren. Ze zullen de opeenvolging van inspanningen beter aankunnen.”

Net als bij wielrenners is er nog altijd geen exacte verklaring voor het effect van ketonen. “Maar het werkt wel, en dat is voor ons het belangrijkste. Ik wilde eerst zeker zijn van de werking ervan, vooraleer ik het op de markt bracht”, besluit Ruben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier