Ruben en Rik rijden mee in de kleurrijkste rally van Europa

Ruben Maes en Rik van Becelaere nemen met een Ford Consul Coupé deel aan The Budapest Rally. © Tom
Redactie KW

Rik van Becelaere (51) en zijn neef Ruben Maes (28) nemen deze maand als The Professionals deel aan The Budapest Rally. In deze kleurrijke roadtrip cruisen de deelnemers met originele vierwielers in zeven etappes over de mooiste wegen van twaalf verschillende landen tot in Budapest.

“Samen met nog honderden andere teams vertrekken we op 12 juli vanuit Brussel”, gaat Rik van Becelaere van start. “Andere teams vertrekken dan weer een dag later uit Amsterdam, Parijs en Lyon. In zeven etappes overbruggen we de 2.000 kilometer. Zo rijden we onder andere langs het Zwarte Woud, Sion, Venetië en het Balatonmeer.” De finishlijn van elke etappe is steeds getrokken op een unieke locatie waar ze ook zullen kamperen met de rest van de deelnemers.

Punten sprokkelen

“Het evenement staat niet enkel open voor oldtimers. Eigenlijk moet de auto zo bijzonder mogelijk zijn om punten te verdienen”, verduidelijkt Rik van Becelaere. “Ook onderweg vallen er punten te verdienen door de uitdagingen uit te voeren op de route. Hoewel er rally in de naam staat, speelt snelheid hier geen rol, het gaat om de punten. Het team dat bij aankomst de meeste punten bijeen heeft gesprokkeld, wint een gifgroene Trabant.”

Ford Consul Coupé

“Wij nemen deel met een Ford Consul Coupé uit 1973”, vervolgt Ruben Maes. “De wagen hadden we al, maar deze stond al meer dan 10 jaar stil. Om deze roadtrip te kunnen ondernemen, heb je toch wel een technisch betrouwbare auto nodig. Zo hebben we de afgelopen maanden dan ook de remmen aangepast, de stuurinrichting en ophanging vernieuwd maar ook een andere motor gemonteerd. Allemaal van onderdelen die we door de jaren heen hebben bijgehouden.”

Dat ze de tocht ondernemen met een Ford is geen toeval. “Mijn grootouders reden al met een Ford”, herinnert Rik zich. “Mijn vader volgde en als vijftienjarige was ook ik gepassioneerd door het merk. Ik wakkerde het Ford-vuur ook aan bij de rest van de familie. Ja, Ford is besmettelijk”, lachen de bijna buren uit de Jan Breydelstraat.

The Professionals

In The Budapest Rally nemen Rik en Ruben deel onder de teamnaam The Professionals, naar een Britse politieserie uit de jaren zeventig waar de politie ook steevast met een Ford reed. “Na die zeven etappes blijven we nog enkele dagen in Budapest om de andere deelnemers te zien arriveren. De terugrit doen we dan ook op het gemak. Wellicht iets vlotter zonder omwegen, maar we proberen toch de snelwegen te vermijden”, besluiten Rik en Ruben. (Tom Brinckman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier