Ruben Depaepe is de nieuwe korpschef voor politiezone Midow

De nieuwe korpschef Ruben Depaepe en burgemeester van Ingelmunster Kurt Windels.© gf
De nieuwe korpschef Ruben Depaepe en burgemeester van Ingelmunster Kurt Windels.© gf
Redactie KW

Op maandag 30 november legde Bellegemnaar Ruben Depaepe (41) de eed af als korpschef van de PZ Midow (Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke) in opvolging van Hans Malysse die op 1 september 2020 met pensioen ging. In deze tussentijd werd het korps geleid door waarnemend-korpschef Boudewijn Baertsoen.

De procedure voor aanstelling van een nieuwe korpschef werd eind vorig jaar opgestart maar liep door Covid-19 enkele maanden vertraging op. Na deze procedure droeg de politieraad Ruben Depaepe voor als nieuwe korpschef. In het koninklijk besluit van 29 oktober werd Ruben Depaepe al benoemd als korpschef. Hierdoor bevordert hij ook naar de graad van hoofdcommissaris.

Ruben Depaepe woont in Bellegem, is gehuwd met Hanne Dierick en is vader van drie kinderen. Hij is licentiaat moderne geschiedenis en heeft een tweetal jaar les gegeven voor hij eind 2003 startte met de officiersopleiding bij de geïntegreerde politie. Na zijn officiersopleiding (2005) en voor zijn overstap naar de PZ Midow was hoofdcommissaris Ruben Depaepe achtereenvolgens aan de slag in de politiezones Zottegem-Herzele- Sint-Lievens-Houtem, Grensleie en Vlas.

Afdelingshoofd operaties

Eerst werd hij gedetacheerd naar de politiezone Zottegem-Herzele- Sint-Lievens-Houtem als officier operaties. Hij was toen verantwoordelijk voor meerdere van de basisfunctionaliteiten van de lokale politie in de Oost-Vlaamse PZ.

In 2008 maakte hij mobiliteit naar de politiezone Grensleie, waar hij onder andere meer beleidsmatig werk op de plank kwam. In 2015 maakte hij mobiliteit naar de PZ Vlas waar hij afdelingshoofd operaties was. Hij had er de leiding over ongeveer 150 personeelsleden. Sinds maart 2019 was hij er ook adjunct-korpschef.

Directiebrevet

Sinds 2008 groeide het idee om ooit korpschef te worden. In 2018 nam hij met succes deel aan de selectieproeven voor het directiebrevet en startte hetzelfde jaar aan de opleiding. Eind 2019 behaalde hij het directiebrevet dat vereist is voor de bevordering tot de graad van hoofdcommissaris en zich kandidaat te stellen voor het mandaat van korpschef.

“Ik ben ervan overtuigd dat we met korpschef Ruben Depaepe de juiste man op de juiste plek hebben. Zijn gedrevenheid en no nonsens aanpak zal ongetwijfeld voor een vernieuwde dynamiek zorgen”, zegt Kurt Windels, burgemeester van Ingelmunster. “We stellen ook vast dat veel jonge politiemensen opnieuw de weg vinden naar ons korps. Bovendien zit de samenwerking tussen de vijf gemeenten goed. We kijken dus hoopvol richting toekomst. Midow is een kleine, maar betaalbare zone met een goede dienstverlening en we willen dit graag zo houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier