Ruben (10) uit Leffinge is gepassioneerd door de Tweede Wereldoorlog: “Ik wil meer weten over het verleden”

Wie wil Ruben helpen om zijn verzameling uit te breiden? © LC
Paul Bruneel

Terwijl heel wat jongeren van zijn leeftijd aandachtig de strips van Suske en Wiske of Jommeke verorberen, verdiept de tienjarige Ruben Deknudt uit Leffinge zich in de geschiedenis van ons land. Ondanks zijn jonge leeftijd is Ruben gepassioneerd door alles wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. Hij leest niet alleen veel boeken over het oorlogsgebeuren, hij verzamelt ook alles wat te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog.

Ruben is tien jaar en al vier jaar bezig met alles te verzamelen en te lezen rond de Tweede Wereldoorlog. “Het is eigenlijk begonnen toen ik bij mijn opa een oude legertelefoon en oorlogssirene opmerkte. Ik was daar onmiddellijk in geïnteresseerd en ik heb ze van mijn opa mogen meenemen naar huis. Ik wilde meer weten over die twee attributen en ben een en ander beginnen opzoeken op internet en zo is mijn belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan”, begint Ruben zijn verhaal.

“Ik wilde nog meer van die dingen om mijn collectie aan te vullen en samen met mijn ouders – papa Mario en mama Ilse Moyson – ben ik op zoek gegaan. Ik heb ondertussen al een mooie verzameling. Ik heb kogels en een helm van het Belgische leger en een legerpak, maar ook een wasbak die door de soldaten werd gebruikt om zich te wassen. Uiteraard heb ik ook heel wat boeken over de oorlog. Ik weet niet echt hoe het komt, maar ik wil meer te weten komen over het verleden. Ik lees liever over de Tweede Wereldoorlog dan over de Eerste Wereldoorlog, het is niet zo lang geleden.”

Oorlogsfilms

Hoeft het gezegd dat Ruben ook het liefst kijkt naar oorlogsfilms en dat een familie-uitstapje meestal ook richting oorlogsverleden uitgaat? “Ik heb nog een broer Thomas en ook hij heeft interesse in de Tweede Wereldoorlog en ook mijn mama en papa vinden het interessant om een oorlogsmuseum te bezoeken. We waren al voor een heel weekend in Normandië en in Bastogne en zowat alle oorlogsmusea en -sites in de regio hebben we al bezocht, ook de bunkers in onze eigen gemeente. We waren ook al vaak op stap in de regio van Ieper en Passendale. Ik loop school in Sint-Andreas in Stene, waar ik in het zesde leerjaar les volg en ik heb een spreekbeurt gemaakt over de Tweede Wereldoorlog”, geeft Ruben mee.

Ik denk niet dat ik later zelf in het leger zal stappen

Of hij zelf ooit militair wil worden? “Ik verzamel alles en heb interesse, maar ik denk niet dat ik later zelf in het leger zal stappen. Het is nog lang, hé, ik heb nog alle tijd om erover na te denken”, lacht hij. Wie Ruben wil helpen om zijn verzameling uit te breiden en thuis op zolder nog een en ander heeft liggen rond de Tweede Wereldoorlog mag contact opnemen met Ruben via zijn mama imoyson@yahoo.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier