Rouwconsulente uit Izegem lanceert een ‘Dicht-bij-me-boek’

"Veel ouders vragen zich af hoe je over rouwen moet spreken", vertelt Mieke Deltomme. © (foto Wim)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Mieke Deltomme uit de Eigenhaardstraat heeft met het ‘Dicht-bij-me-boek’ een rouwboek voor kinderen en tieners geschreven. Het bevat een reeks doe-opdrachten zodat ze leren het verdriet een plaatsje te geven en om de overledene symbolisch zo toch dicht bij hen te kunnen houden.

Mieke is rouwconsulente en richtte in 2017 de vzw Rouw en Verlies Vlaanderen op. Ze geeft lezingen, workshops en rouwsessies voor wie dat wenst. “Ik was vroeger vrijzinning humanistisch consulent, maar evolueerde naar het beroep van rouwtherapeute”, vertelt ze. “Zeker toen ik merkte dat privéhulp te duur was en dat terwijl iedereen in rouw recht op bijstand heeft. Daarom richtte ik de vzw op.” Die pakte vorig jaar voor het eerst uit met rouwvakanties voor volwassenen. Een formule die werkt, want er komen er later nog nieuwe edities van. Los van lezingen voor een algemeen publiek, gaat ze soms ook in detail voor bepaalde doelgroepen. Zo geeft ze bijvoorbeeld ook lezingen rond rouwverwerking bij dementie en is ze bij avondschool Syntra docente rouwondersteuning en -verwerking.

Eerste boek

Nu heeft Mieke dus haar eerste boek uit. “Het is een boek voor jongens en meisjes die iemand heel hard missen, een boek om diegene die je graag ziet dicht bij je te houden”, vertelt ze. “Want wanneer iemand sterft neem je afscheid, niet van de band die je met hem of haar had, wel van de fysieke nabijheid. Je dierbare niet meer kunnen aanraken, samen dingen beleven, of dichtbij je te hebben doet pijn. Veel pijn. Met het ‘Dicht-bij-me’-boek heb ik een werkboek willen maken voor jongens en meisjes die te lijden hebben onder het sterven van een dierbare. Het dient als houvast om de persoon die je zo graag ziet dicht bij je te houden. Er is veel ruimte voor het gevoel van het kind en het neemt je stap voor stap mee doorheen het rouwproces.”

Dat gebeurt aan de hand van een reeks opdrachten. Zo kan je er een foto van jou en de overledene in plakken, maar bijvoorbeeld ook het rouwkaartje. Verder in het boek beantwoord je verschillende vragen. “Je kan er in tekenen of schrijven. Op die manier laat ik het kind de keuze en kunnen zij kiezen hoe ze zich uiten. Zo vraag ik onder andere wat de laatste herinnering is aan die persoon of wat ze zouden doen als ze nog even bij hen zouden zijn. Het zijn gerichte vragen met de bedoeling om het verdriet niet op te kroppen en net alles te ventileren. Omdat het zo’n pijn doet en kinderen niet weten dat wat ze voelen heel normaal is komen ze vaak pas jaren later aan hun rouwproces toe. Hun grote verdriet barst ineens los. De omgeving weet niet vanwaar dit verdriet plots komt en reageert vaak niet begripvol. Dit willen wij voorkomen. Het werkboek neemt je stap voor stap mee doorheen je rouwproces en je zal merken dat de pijn en het gemis op een andere manier aanwezig zijn. Gesterkt door de herinneringen ga je op een andere manier door het leven.”

Met wist-je-datjes toon ik aan dat je niet alleen staat met je gevoel

Het boek moet volwassenen ook helpen om met kinderen over dat moeilijk onderwerp van rouw te praten.

“Want de meeste ouders vragen zich af hoe je dat precies moet doen”, zegt Mieke. “Dat is niet altijd even makkelijk. Het boek zie ik dan ook als een toegangssleutel om over de overledene te praten met een volwassen vertrouwenspersoon. Samen herinneringen ophalen, je gesteund voelen, je gevoelens de vrije loop laten en vertellen wat er in je omgaat. Dat is heel helend. Het lucht op en verzacht de pijn van het gemis zodat er meer plaats vrijkomt om de schoonheid aan herinneringen te omarmen.”

Rustmomenten

Mieke koos voor een mix van enerzijds doe-momenten waarbij je in het boek kan tekenen, schrijven en je gevoelens de vrij loop laten. anderzijds zijn er sprekende gedichten en wist-je-datjes. ” Ze doorbreken taboes en laten je zien dat wat jij voelt en denkt heel normaal is”, zegt ze. “Ze nemen zo ook het idee weg dat je alleen staat met je gevoel. De gedichten vertellen wat het is om iemand te missen en hoe je weer stap voor stap de schoonheid aan herinneringen leert zien. De wist-je-datjes laten zien dat wat je voelt en denkt heel normaal is en bij de mooie prenten kan je even wegdromen, een rustmoment om de batterijtjes terug op te laden.”

Het boek kan zelfstandig gebruikt worden vanaf 8 jaar en is toegankelijk voor alle leeftijden. Het telt 56 pagina’s en is te koop voor 20 euro via RouwenverliesVlaanderen.com, en via bol.com en de Standaard boekhandel voor 24,14 euro. Het is ook te koop in de Standaard boekhandel in Izegem en Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier