Rotary Club Tielt bestaat 60 jaar en deelt jaarlijks 40.000 euro uit

Huidig voorzitter Erwin Vande Capelle (links) en ex-voorzitter Reginald Goussaert.
Redactie KW

Serviceclub Rotary Tielt mag 60 kaarsjes uitblazen. Het bestuur nodigt de 58 leden uit voor een exclusief jubileumconcert, gebracht door de Koninklijke Muziekkapel van de Marine, dat plaatsvindt op vrijdag 16 november in de Europahal in Tielt. Wij hadden een aangename babbel met huidig voorzitter Erwin Vande Capelle en Reginald Goussaert, die al 42 jaar lid is.

Serviceclub Rotary werd in 1905 in Amerika opgericht door Paul Harris, een advocaat uit Evanston, Illinois, een stad ten noorden van Chicago. Rotary verbindt 1,2 miljoen leden over de hele wereld. Alles begon met de visie van Harris die professionelen van verschillende achtergrond wilde samenbrengen om ideeën uit te wisselen, levenslange vriendschappen op te bouwen en dienstbaarheid te betonen aan de gemeenschap.

Rotary Club Tielt is opgericht in 1958. “Ik ben lid geworden in 1976 en was de derde jongste die erbij kwam”, vertelt Reginald Goussaert (81). “De twee principes waar elk lid voor ijvert zijn vriendschap en dienstbaarheid aan de gemeenschap. Wie lid is van een rotary club heeft veel goede vrienden en werkt mee om fondsen in te zamelen voor goede doelen.”

Niet zomaar lid

Rotary Club Tielt telt nu 58 leden. “We vergaderen elke week”, aldus Erwin Vande Capelle (57), die dit jaar het voorzitterschap waarneemt. “De aanwezigheid op de bijeenkomsten is altijd heel groot. Vroeger ging het er veel strakker aan toe. Tegenwoordig verlopen de vergaderingen losser, maar er blijft een protocol en een goede timing. De meeting begint om 20 uur en eindigt om 21.30 uur. De nieuwe leden zij nu vaak dertigers.”

“Omdat de club uit oudere en jongere leden bestaat, geraakt niemand op een eiland”

Men kan niet zomaar lid worden van een rotary club. “Een nieuwe kandidaat wordt voorgesteld door een lid van de club. De persoon wordt enkele malen uitgenodigd naar de vergaderingen en de voorzitter bevraagt de leden over de nieuwe kandidaat, die een goede vertegenwoordiger van de streek en de stad dient te zijn. De clubs streven ook naar diversiteit, zodat er een representatieve vertegenwoordiging is qua leeftijd, geslacht en beroep.”

Drie districten

Verschillende leeftijden samenbrengen biedt voordelen. “Omdat de club uit oudere en jongere leden bestaat, geraakt niemand op een eiland. Jongeren kunnen leren van ouderen, die al een groot stuk carrière achter de rug hebben, maar kunnen ook nieuwe inzichten geven. Elk lid kan naar elke vergadering gaan, ook buiten Tielt.”

In België verenigen de clubs zich in districten. “België is verdeeld in drie. Per gebied bestaan er ongeveer 70 clubs. Tielt behoort bij het gedeelte West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en een stuk van Henegouwen. In een beurtrol is er elk jaar een districtsconferentie waarop een gerenommeerde spreker uitgenodigd wordt. Er is ook een jaarlijkse internationale bijeenkomst waarop alle leden elkaar kunnen ontmoeten. Dit jaar vindt die conventie plaats in Hamburg.”

De stichtende leden met bovenaan v.l.n.r. F. Jacob, J. Van Ceulebroeck, A. De Cock, E. Van Luchene en B. Carlier. Midden v.l.n.r. E. Demonie, F. Faict, G. Waûters, R. Verbeke, P. Van Haute, A. De Gryse, H. Loontjens, G. Pannemaeker, A. Masquelier, P. Notteboom, J. Ampe, I. Vande Vyvere, L. Maes, C. Notteboom en F. Van Maele. Onder v.l.n.r. H. Colle, A. Verkest, M. Van Latum (RC Brugge), R. Pons, M. Dumont, burgemeester Joseph Baert, J. Mutsaarts (RC Namen), A. Vanden Abeele en L. Saeye (RC Kortrijk).
De stichtende leden met bovenaan v.l.n.r. F. Jacob, J. Van Ceulebroeck, A. De Cock, E. Van Luchene en B. Carlier. Midden v.l.n.r. E. Demonie, F. Faict, G. Waûters, R. Verbeke, P. Van Haute, A. De Gryse, H. Loontjens, G. Pannemaeker, A. Masquelier, P. Notteboom, J. Ampe, I. Vande Vyvere, L. Maes, C. Notteboom en F. Van Maele. Onder v.l.n.r. H. Colle, A. Verkest, M. Van Latum (RC Brugge), R. Pons, M. Dumont, burgemeester Joseph Baert, J. Mutsaarts (RC Namen), A. Vanden Abeele en L. Saeye (RC Kortrijk).

Rotary Club Tielt zamelt elk jaar 40.000 euro in voor goede doelen. “We zijn erg bekend omdat we hoofdsponsor zijn van de Kerstcorrida op 26 december. Maar we hebben nog tal van projecten, waaraan we financiële steun bieden. Een voorbeeld is Apéro Con Fuoco, waar we veelbelovende musici en talent van eigen bodem de mogelijkheid bieden voor een publiek op te treden.”

Veel goede doelen

De serviceclub engageert zich ook op sociaal vlak. “Een deel van het geld dat we inzamelen gaat naar goede doelen die met gezondheid en jongeren te maken hebben. We sponsoren de Stichting Me To You en daarmee dus specifieke onderzoeksprojecten om leukemie tegen te gaan. We hebben meegewerkt om het Peer Support-project tegen pesten in de Tieltse scholen op poten te zetten. Elk jaar sponsoren we een toneelstuk voor de scholen in het kader van antidrugsgebruik. We hebben het project ‘Rotary en Toekomst, Wetenschap en Techniek’ opgericht. Het doel van dat project is interesse te wekken voor technische vorming bij jongeren uit de laatste jaren van de lagere school, want er is een groot tekort aan technisch geschoolde werkkrachten.”

“Met prachtige en gedurfde projecten gaan we een schitterende toekomst tegemoet”

Mensen met een beperking en andersvalidenverenigingen kunnen ook op de steun van Rotary Club Tielt rekenen. Daarnaast werkt de afdeling mee om de internationale projecten van Rotary te helpen verwezenlijken. “Er is veel steun geboden aan Ethiopië en we hebben er een bibliotheek uitgerust in de high school in Seboya. Met Polio Plus voeren we een internationale campagne ter bestrijding van polio. De vaccins moeten onder gekoelde toestand van Amerika naar het betrokken land gebracht worden. In Afrika en India is kinderverlamming alvast uitgeroeid.”

Sinterklaas

Reginald was voorzitter van Rotary Club Tielt van 1986-1987. “Het voorzitterschap is een jaarlijkse aangelegenheid”, legt hij uit. “Elk jaar kiest de club dus een nieuwe voorzitter. Daarin weerspiegelt ook terug de vriendschap onder de leden. De voorzitter stelt zijn bestuur van een vijftal leden samen en organiseert activiteiten om fondsen in te zamelen. Er wordt bijvoorbeeld eenmaal per maand een spreker uitgenodigd of Sinterklaas gaat op bezoek bij de kinderen en kleinkinderen van de ledenfamilies.”

Een groepsfoto ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van Rotary Club Tielt.
Een groepsfoto ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van Rotary Club Tielt.

Reginald Goussaert voegt er tot slot na 42 jaar lidmaatschap nog het volgende toe: “Ik stel met veel genoegen vast dat de club jong, dynamisch en volop actief is en met prachtige en gedurfde projecten een schitterende toekomst tegemoet gaat.”

Jubileumconcert

“Voor het zestigjarig bestaan van onze Rotary Club Tielt willen we iets speciaals doen voor onze leden”, aldus voorzitter Erwin Vande Capelle. “We zijn trots dat we de Koninklijke Muziekkapel van de Marine kunnen uitnodigen naar de Europahal. Het stadsbestuur van Tielt biedt ons een glaasje aan en de burgemeester en ikzelf zullen een toespraak geven. Daarna kunnen we genieten van een jubileumconcert onder leiding van adjudant-majoor kapelmeester Bjorn Verschoore.”