Rotary Brugge-Zuid schenkt 38.000 euro aan goede doelen

Vincent Leus krijgt uit handen van voorzitter Martin Maes van Rotary Brugge Zuid en Marie-Paule Verheye van de DAG, een fikse steun voor het Emilie Leus-fonds dat zich inzet voor sensibilisatie en preventie op het gebied van verkeersveiligheid en rijden onder invloed: 'Alcohol en rijden botst' vat hij zijn missie samen. © PH
Redactie KW

Rotary Brugge-Zuid is een van de serviceclubs uit de regio waartoe vooral mensen uit Brugge en Oostkamp behoren die zich op sociaal-maatschappelijk en cultureel willen inzetten voor de medemens. Tijdens de laatste bijeenkomst van het jaar werd het fonds Emilie Leus voorgesteld dat zich richt op preventie van rijden onder invloed en sensibilisering hierover.

Het project werd toegelicht door de vader van Emilie die in november, 10 jaar geleden, slachtoffer werd van een tragisch verkeersongeval waarbij ook twee van haar medestudenten geneeskunde het leven lieten. De chauffeur die de drie fietsers aanreed verloor de controle over zijn stuur en had 1,8 promille alcohol in zijn bloed. Ook dat project krijgt steun van de Rotary Club Brugge-Zuid die elke dinsdagavond verzamelt in Vander Valk aan de op- en afrit van de E40. Het totale bedrag dat dit jaar op die manier wordt besteed aan goede doelen is 38.000 euro. Over het bedrag per project wordt niet gecommuniceerd om onderlinge wrevel te vermijden.

Toch zullen de mensen van volgende projecten zeker niet klagen:

– 50 lagere scholen uit Brugge en Oostkamp kregen Doe-dozen rond brandwondenpreventie voor de leerlingen van het 3de en 4de leerkaar. Dit gebeurde in samenwerking met Help Brandwonden Kids vzw.

Young Horses biedt cursussen ‘ervaringsgericht leren met paarden’ aan voor maatschappelik kwetsbare jongeren, gezinnen en volwassenen. Ook het meterschap van een paardje in Moerbrugge werd aangenomen.

MPI De Kaproenen, buitengewoon onderwijs met internaat, kreeg 10 fietsen met helmen en sloten voor de verplaatsing van school naar het nieuwe internaat.

Huize Fotini (mensen in nood) in Brugge kreeg 60 Paaspakketten die via de Sint-Vincentiusvereniging aan 60 kansarme gezinnen werden verspreid.

– De inclusieve kinderopvang ‘Vliegend Paard’ (Oedelem) met kinderen zonder en met een specifieke zorgbehoefte kreeg de inrichting van een tuintje van 30 m² aangeboden en een grasmachine op batterij.

Vzw Aukas (betekent: ‘kansen’) kreeg studiebeurzen voor getalenteerde jongeren in Cambodja die op die manier verder kunnen studeren.

Ass Tarouanou Agadir kreeg steun voor de opvang van straatkinderen in Agadir.

Vzw De KadeHet Anker kreeg tussenkomst in de vakantie van vijf volwassenen met autisme die zelf de middelen niet hebben.

De Ark in Moerkerke kreeeg een bijdrage in de inrichting van het nieuwe dagbestedingscentrum.

‘t Ravotterle (Assebroek) geeft een veilige plek om het contact tussen (groot-)ouders en (klein-)kinderen te herstellen of op te bouwen na een (v)echtscheiding of een drugs-, drank- of psychisch probleem.

– Steun aan geselecteerde studenten uit een tiental landen met muzikaal talent maar niet de middelen hebben om aan het ‘International Flute Seminar’ in Abdij Zevenkerken deel te nemen.

– Het inclusief koor Cantare Con Amore met mensen met en zonder beperking had nood aan instrumenten om het koor te begeleiden.

– Drie gedetineerden met hun begeleiders namen met het penitentiair instituur Ruiselede mee aan een tocht van 1000 km in het kader van Kom Op tegen Kanker.

Iedereen die een steunaanvraag heeft voor een sociaal-maatschappelijk en cultureel project kan daarvoor een formulier indienen bij Marie-Paule Verheye, voorzitster van de DAG (Dienst Aan de Gemeenschap). Let wel: individuele personen worden nooit gesteund, het moet steeds een groep ten goede komen. In ‘bakstenen’ wordt er ook niet geïnvesteerd. Rotary Brugge Zuid en voorzitter Martin Maes zijn terecht fier op wat er dit werkjaar werd gerealiseerd. Filip Demyttenaere volgt straks de huidige voorzitter op. Ook hij heeft al heel wat verfrissende ideeën.

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier