Rostjesschilderij is voor Christianne, opbrengst voor cultuursector

© (gf)
© (gf)
Redactie KW

Liesbeth Delodder (27) uit Wingene deed enkele weken geleden een oproep in onze krant om ‘roste centjes’ te schenken. Ze wilde een schilderij maken om daarna te verkopen en de opbrengst te schenken aan de cultuursector. Het schilderij werd verloot en ze haalde 30 euro op.

De afgelopen weken verzamelde Liesbeth meer 1 en 2 euromuntjes dan ze ooit gezien had. “Er kwam hulp uit alle hoeken. Ik leerde schatten van mensen kennen, mensen die echt goud waard zijn. Zo kreeg ik van een persoon zijn roste centjes, op voorwaarde dat ik bloed zou doneren. Dus binnenkort ben ik bloeddonor”, lacht Liesbeth. “Ik ga ook nog kajakken met iemand die ik leerde kennen door de zoektocht. Het was een ervaring waar ik met een lach op terugkijk.”

Mooie verhalen

“Het werk heeft in totaal maar 30 euro opgebracht”, zegt Liesbeth, die vooral positief terugkijkt op haar zoektocht en nieuwe bezigheid. “Ik heb zo veel geleerd over mezelf en ben ontzettend dankbaar voor alle mooie verhalen van de schenkers. Zo heb ik mensen ontmoet die het door de coronacrisis erg zwaar hebben, maar zich door hun schenking veel beter voelden. Op die manier konden ze ook hun verhaal doen. Ik ben mezelf meermaals tegengekomen en voel zo’n sterke kracht die ergens vanbinnen verborgen zat.”

Iedereen kon twee euro doneren om een lotje te verkrijgen en schenkers van de centjes kregen een gratis lotje. “Uit de lotjes trok ik dan een naam en de winnaar mag het schilderij ophangen.” Christianne Degraeve is de gelukkige. “Ze was duidelijk erg emotioneel”, zegt Liesbeth tot besluit. (KV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.