Roos Couvreur uit Nieuwpoort blikt halfweg de wedstrijd terug op Homo Universalis: “Fantastische ervaring!”

Roos Couvreur en partner Melissa Lammens (geblinddoekt). © MVQ
Redactie KW

Roos Couvreur (47) uit Nieuwpoort begon weken geleden als een van de honderd deelnemers aan het populaire spel ‘Homo Universalis’ in het Eén-programma ‘Iedereen Beroemd’. Vorige week vrijdag werd door de coronacrisis de voorlopig laatste aflevering uitgezonden. Roos heeft het al die weken volgehouden, en is een van de 50 kandidaten die nog altijd meespelen.

Roos liet zich overtuigen door een vriendin die vorig jaar heeft meegedaan. “Ze vertelde met zoveel geestdrift over haar avontuur, dat ik dacht: waarom zou ik mijn kans ook niet eens wagen” blikt Roos terug. “Ik koesterde geen hoge verwachtingen na mijn inschrijving, maar toch werd ik uit 1.500 kandidaten geselecteerd. Dan werd het spannend, want ik had geen idee wat mij te wachten stond. Vrijdag was de voorlopig laatste aflevering waar we geëindigd zijn met 50. Net in de helft dus. En ik ben er nog bij!”

De gekste opdrachten

“Vandaag kan ik zeggen: het was over de hele lijn een fantastische ervaring! Je kunt het je niet voorstellen dat er vanaf dag één in enkele uren tijd een fijne groepssfeer ontstaat tussen 100 mensen (50 mannen en evenveel vrouwen, red.) die elkaar nooit eerder hebben ontmoet. Het gaat om mensen tussen 18 en 75 jaar uit alle sociale klassen, met heel diverse jobs… We kregen de gekste opdrachten, en sommige proeven deden me denken aan mijn ervaringen bij de jeugdbeweging vroeger.”

Een echte teamspirit

“Het spel is een afvalrace, waarbij elke keer één persoon naar huis wordt gestuurd. Toch is het niet ieder voor zich, want er ontstaat een echte teamspirit, waarbij iedereen elkaar aanmoedigt. Je ontdekt bij jezelf en bij de anderen je sterke en minder sterke punten. Creativiteit en handigheid zijn pluspunten. Omdat je voor een proef maar heel weinig tijd hebt, moet je snel kunnen nadenken, snel van begrip zijn, je kalmte bewaren. De proef die ik tot nu toe de allerleukste vond was toen we per duo met winkelkarren rondreden in een hypermarkt om zo snel mogelijk de uitgang te vinden. Ik in de kar, mijn trouwe partner voor duoproeven, Melissa Lammens, geblinddoekt achter de kar. Daar droomt toch iedereen van!”

Krokodil bederft de sfeer

“De proef waar de sfeer de dieperik in ging was eigenlijk een gezelschapsspelletje voor kleuters…: om de beurt je vinger in de bek van een krokodil steken. Zjef, een jongen met best veel winnaarscapaciteit ging eruit in wat een puur geluksspel was. Niemand was gelukkig na deze proef. Proeven waar we iets moesten knutselen, vond ik ook altijd heel fijn. Zoals die keer dat we McGyver-gewijs een prikstok moesten maken om een ballon kapot te prikken. Hoe koud het ook altijd was in de opnamehal in Schelle, ik had dit niet willen missen! Een topervaring! Veel stress, lange opnamedagen maar zeker de moeite waard!”

Chatgroep gestart

“Tot vandaag gaat er geen dag voorbij zonder contact met iemand van de andere kandidaten. We zijn een chatgroep gestart, maar we hebben ook gesprekken of chats met twee of drie personen. We hebben een WhatsApp-groepje opgericht, een Facebookpagina… Wie zich zou vervelen in coronamodus kan alle afleveringen trouwens bingewatchen op de website van Iedereen beroemd.” (MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.