Ronny Vanlangenakker wil reggaefestival op Zeebrugs strand maar… “We willen geen concurrent voor Bomboclat worden”

Ronny Vanlangenakker wil een reggaefestival op het strand van Zeebrugge organiseren. © Davy Coghe
Redactie KW

Eind vorig jaar verhief UNESCO reggae tot immaterieel werelderfgoed. Daar vinden dit muziekgenre en Brugge elkaar perfect. En laat dat nu net ook goed nieuws zijn voor Ronny Vanlangenakker. Hij maakt deel uit van een internationale organisatie die onder meer met Reggae Dollars initiatieven uit de grond wil stampen en artiesten en bands hoopt te kunnen ondersteunen. De Belgische uitvalsbasis van dit genootschap is … Brugge.

Ronny Vanlangenakker (48) is een Hasselaar die in 2003 zijn geliefde naar Brugge volgde. Inmiddels is deze relatie op de klippen gelopen, maar hij blijft Die Scone wel trouw. Vanlangenakker is een zelfstandig technieker in de industriële automatisatie en heeft een eenmanszaak, RV Electrix. Momenteel verleent hij zijn diensten aan Belcolade in Aalst. In zijn vrije tijd belijdt hij zijn liefde voor zijn favoriete muziekgenre reggae.

“Een hele tijd geleden heb ik een tweetal jaar in Engeland gewoond. Daar heb ik in een jeugdhotel in Londen Jimmy Anderson leren kennen, een rastafari die de muzikale erfenis van Bob Marley in stand probeert te houden”, vertelt Vanlangenakker. “Via Facebook hebben we contact gehouden en zijn we begonnen met het uitwisselen van allerlei ideeën. Zo kwam Jimmy op het idee voor de Reggae Dollar toen hij acht jaar geleden besloot om van Kaapstad naar Caïro te wandelen. Voor buitenstaanders werd het een manier om zijn projecten te ondersteunen.”

Reggae Dollars

Er zijn vier soorten Reggae Dollars in omloop die je via PayPal kan aanschaffen. Voor twee euro heb je al een wit-zwart exemplaar, als je 10 euro neertelt, ontvang je een groene. Er zijn ook blauwe en rode Reggae Dollars te koop die respectievelijk 20 euro en 50 euro kosten.

We kunnen uiteraard geen ziekenhuizen bouwen, maar scholen wel. De rode Reggae Dollars ondersteunen RV Electix om elektriciteitsvoorzieningen te bouwen in alvast twee ziekenhuizen in Malawi, één van de armste gebieden in Afrika. Het betreft met name noodvoorzieningen, want er sterven nog steeds mensen ten gevolge van stroomonderbrekingen.

Meewerkende artiesten zullen hun afbeelding kunnen laten drukken op de Reggae Dollars, want ook zij worden er beter van. “40 procent van de Reggae Dollars gaat naar hen. De overige 60 procent komt de Empress Menen Foundation ten goede. Deze stichting is gevestigd in Ethiopië en wordt vertegenwoordigd door mama Askale Selassie, die in de nabijheid opgroeide van zijne keizerlijke hoogheid wijlen Haile Selassie”, verduidelijkt Vanlangenakker. “Askale is ook bekend van Sister Yvonne van Tuff Gong Records, het platenlabel van Bob Marley dat zijzelf heeft helpen oprichten in Jamaica.

Strand van Zeebrugge

De Reggae Dollar wordt ondertussen gedragen door een groep van 350 mensen die wereldwijd verspreid zitten. Vanlangenakker vertegenwoordigt ons land. “Momenteel hebben we al een 40-tal bekende artiesten die hun medewerking zullen verlenen, onder andere Fully Fullwood van de legendarische band Soul Syndicate. Naargelang het beschikbare budget trachten we grote namen aan te trekken zoals The Wailers, Arrested Development, Burning Spear, Lee Scratch Perry, UB40 en zelfs Carlos Santana. Met de meeste van deze artiesten en bands hebben we al prijsafspraken en nauwe contacten. Ook Ziggy Marley zal bij dit project betrokken worden. Het is immers belangrijk dat we ook zijn steun hebben.”

Misschien zien we sommigen van hen volgend jaar bij ons terug, want samen met zijn wereldwijde medestanders koestert Vanlangenakker de ambitie om een nieuw internationaal festival uit de grond te stampen. De eerste editie zou moeten plaatsvinden op zaterdag 27, zondag 28 en maandag 29 juli op het strand van Zeebrugge. Het festival zou de naam Zisakudutse meekrijgen, een Afrikaans woord dat zoveel betekent als ‘Laat het niet aan je voorbijgaan’. Zisakudutse wordt tevens de naam van een bedrijf dat volgend jaar in ons land wordt opgericht door Vanlangenakker. Het zal een kledinglijn, geproduceerd in Jamaica en Afrika, een platenlabel en een opnamestudio omvatten.

“De Reggae Dollar is één van de middelen waarmee we ons festival willen financieren. Naar alle Afrikaanse presidenten hebben we ook een brief gestuurd met de vraag om één dollar te doneren. We gaan ook miljonairs, miljardairs en gewone stervelingen van het zwarte continent benaderen”, schetst Vanlangenakker. “Ook crowdfunding en de verkoop van merchandising moeten ons aan de nodige fondsen helpen. Het is evenwel ook de bedoeling dat de jeugd van de Republiek Malawi aandelen zou kunnen kopen. De prijszetting van die aandelen is zo laag dat zelfs de minst fortuinlijken er zouden moeten kunnen kopen. Op die manier zou Malawi als het ware eigenaar worden van het festival.”

In ons land is er een vzw in oprichting die Prinses Aminata zal heten. Behalve Vanlangenakker zullen onder meer Charlotte Casteleyn en Stéphanie Grenelle, allebei ook uit Brugge, er deel van uitmaken. “We hebben onszelf ook een deadline gesteld. Om uit de startblokken te kunnen schieten, hebben we minimum 20.000 euro nodig. We zouden dit bedrag uiterlijk tegen maandag 6 februari niet toevallig de verjaardag van Bob Marley willen ophalen. De officiële verkoop van de Reggae Dollars gaat op vrijdag 1 februari van start. Wereldwijd wordt er aan fondsenwerving gedaan, dus dit zou wel los moeten lopen. Het is zeker niet onze bedoeling om Reggae Geel of het Bombaclat Festival in Zeebrugge te beconcurreren, want we zouden het festival elk jaar op een andere plaats in de wereld laten plaatsvinden. In 2020 hopen we onze tenten in Londen te kunnen opslaan”, stelt Vanlangenakker zijn ambities op scherp.

Cacaoboeren

Reggae is tegelijk opgewekte en opstandige muziek. Door de jaren heen is het vaak een uitdrukkingsmiddel geweest om onrechtvaardigheden aan te klagen. “Met onze organisatie willen we dit ook doen”, geeft Vanlangenakker aan. “We willen net zo goed de klimaatopwarming als de vervuiling van de oceanen helpen indijken. Als we niets doen, hebben we over enkele decennia immers geen planeet meer. Net als Brugge geniet reggae de status van werelderfgoed. In Die Scone zijn er tal van chocoladewinkels. Ons land geniet wereldwijd dan ook een stevige reputatie als producent. Daarom hekelen we de arbeidsomstandigheden op de cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana. Daar is kinderarbeid dagelijkse kost en dat moet stoppen. Daarom willen we met onze organisatie de cacaoboeren rechtstreeks steunen en niet de grote firma’s die hen uitbuiten.” (SVV)

Interesse om vrijwilliger te worden van dit muzikale initiatief? U kan Ronny Vanlangenakker mailen op het webadres zisakudutse@gmail.com. Op de website https://reggaedollarmarket.net/home kunt ook u Reggae Dollars aanschaffen. De crowdfundingcampagne zal gestart worden op www.socrowd.be onder de naam Princess Aminata.