Ronny Swiggers uit Oostende behoort tot de wereldtop der quizzers

Ronny haalt zijn kennis uit verschillende boeken. Hier toont hij een bronzen en een zilveren medaille die hij in won tijdens het Europees kampioenschap in Athene. © JRO
Redactie KW

Onlangs vertoefde Ronny Swiggers in Venetië. Geen snoepreisje, maar pure ernst. Hij nam er deel aan het Europees kampioenschap quizzen. Daar pakte hij de eerste plaats in duo en een derde plaats individueel.

Ronny Swiggers (57) is een geboren en getogen Mechelaar, maar in 2000 bracht de liefde hem naar Oostende. Lang daarvoor, eind de jaren 70, ontwikkelde Ronny al een andere liefde, voor het quizzen. Hij was amper 16 jaar toen de quizmicrobe bij hem toesloeg.

“De ene ging graag biljarten of puzzelde graag, ik was een fervent quizzer. Laat ons zeggen dat ik graag zaken weet die een ander niet weet”, lacht Ronny.

Echt voorbereiden

“Mijn eerste quiz was met een ploeg van de school op een volwassenenquiz in Mechelen. Daarna groeide dat traag verder van binnenlandse quizzen tot grote internationale quizzen. Tot voor 15 jaar was quizzen nog een nationaal gebeuren. Er bestonden zelfs nog geen Belgische kampioenschappen. De laatste tien jaar is er wel een en ander veranderd door de internationale quizzen.”

“Voor een gewone quiz in België moet je niet echt studeren. Gewoon wat kennis van zaken is al ruim voldoende. Voor de internationale quizzen moet je je echt al gaan voorbereiden. Zaken die je leest gaan opschrijven, verwerken en daarna altijd maar herhalen.”

Ik weet graag zaken die een ander niet weet

“Ik doe eigenlijk veel meer voor de quiz dan dat ik vroeger voor school deed (lacht). Ik ga niet zeggen dat ik op school een slechte student was, ik had wel redelijke goede punten. Maar weet je, dat heeft helemaal niets met slim zijn te maken. Ik kan daarvoor niet beter onthouden dan iemand anders, maar ik kan goed trainen. Men zei me dikwijls dat ik er een natuurlijke aanleg voor had.”

Dat Ronny een fervent quizzer is bewijst hij door de medailles die hij al wist binnen te rijven. “15 jaar geleden kreeg iemand het idee om een mini Europees kampioenschap te organiseren. Ik dacht toen dat ze zot waren. Wie zou er nu met de wagen tot bvb. Londen rijden om te quizzen”, gaat Ronny verder. “Tot ik zelf eens ingevallen ben… en dan kreeg ik zelf de smaak te pakken.”

Veel medailles

In 2004 nam Ronny voor de eerste keer deel aan het Europees kampioenschap quizzen in Gent. “Later volgden nog Talinn en Parijs. In Parijs werd ik zesde in 2006. In 2007 nam ik deel aan het Wereldkampioenschap en werd ik zesde. Datzelfde jaar werd ik vierde in Blackpool (UK) tijdens het EK Individueel.”

In 2007 pakte Ronny zijn eerste medaille op een Europees kampioenschap. Er volgden nog heel wat podiumplaatsen voor Ronny, zowel op het WK als op het EK. Tot hij in 2013 Europees kampioen Individueel werd.

Ik doe veel meer voor de quiz dan dat ik vroeger voor school deed

“Eigenlijk speel je voor de eer want er valt niets mee te winnen. Je krijgt een medaille en that’s it. Maar daar doe je het ook niet voor. Het is een soort uit de hand gelopen hobby. De medailles van dit jaar zijn zelfs in het hotel blijven liggen. Ik heb er ondertussen al heel wat en dan ga je die niet meer sparen. Ik quiz zowel bij de landenteams, individueel als in duo, dan lopen die medailles snel op (lacht).”

Breekpunt in 2020?

“Hoe lang ik nog doorga? Ik vermoed dat er in 2020 een breekpunt komt. Dan vindt het Europees kampioenschap in Memphis, Tenessee (VS) plaats. Dat lijkt mij net iets te ver. Ik zal langer op het vliegtuig vertoeven, dan dat ik met de quiz zelf zal bezig zijn. Maar we zijn nog zo ver niet, hé”, besluit Ronny.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier