Ronny laat weelderige haardos knippen voor goed doel

Ronny Notredame samen met zijn zoon Jorne en meester Dirk van het eerste leerjaar. "Ik zat in de allereerste klas van meester Dirk", zegt Ronny. "Jorre in de laatste, want meester Dirk gaat eind dit jaar met pensioen." (gf)
Redactie KW

Ronny Notredame (44) uit Reninge is in zijn dorp een graag gezien figuur. Zijn lang blond haar typeert, of beter typeerde hem. Want onlangs mat Ronny zich een nieuwe, kortere haarsnit aan. Het geknipte haar doneerde hij aan Haarwensen.

Al van in zijn jeugd heeft Ronny Notredame lang haar, een weelderige haardos waar hij nogal aan gehecht is. Zelfs op het feestje voor zijn veertigste verjaardag stelde hij: ‘jullie mogen van alles met mij uitspoken, maar van mijn haar moeten jullie afblijven’. Maar onlangs zette de kapper dan toch de schaar in Ronny zijn haar. Waarom? “Noodzakelijke besparingen”, grapt Ronny. “Minder shampoo, minder conditioner en geen haarelastiekjes meer nodig. Sommigen spraken me ook aan als Jezus, maar ik wil me echter niet heiliger voordoen dan ik ben. En zo kan ik nog wel verschillende redenen bedenken.”

Eerste communie van Jorne

“Alle gekheid op een stokje, ik heb mijn haar laten knippen naar aanleiding van de eerste communie van mijn zoon Jorne”, zegt Ronny. “Eenmaal de knoop doorgehakt, heb ik niet meer getwijfeld. Ofwel doe je iets, ofwel doe je het niet. Veel mensen spreken er mij wel over aan. Ze waren mij jarenlang gewoon met lang haar. Het levert vaak aangename gesprekken op. Een mens moet soms eens kunnen zeveren hé.”

De nieuwe snit valt bij zowel zijn kinderen als zijn vrouw Kelly in de smaak. “De kinderen waren mee naar de kapper”, zegt Kelly. “Ze hebben de knipbeurt live kunnen meemaken en vonden het heel spannend. Ze vinden de nieuwe coupe ook supermooi.”

Voor alle duidelijkheid: mijn wilde haren ben ik niet verloren

“Voor alle duidelijkheid: mijn wilde haren ben ik niet verloren”, lacht Ronny. “Die heeft de kapper laten staan. Op dat vlak ben ik niets veranderd. En nu weet ik ook hoe het min of meer voelt om kaal te zijn. Een hart onder de riem voor mijn kale vrienden.”

De haarvlecht van Ronny was 34 centimeter lang. (gf)
De haarvlecht van Ronny was 34 centimeter lang. (gf)

Ronny Notredame doneert zijn 34 centimeter lange haarvlecht aan Haarwensen, een organisatie die hij leerde kennen via zijn vrouw Kelly. “Ik zag een tijdje geleden een reportage op televisie over de organisatie Haarwensen die zowel in Nederland als België, meer bepaald in Gent, actief is”, vertelt Kelly Denuwelaere. “Het toeval wilde dat ik in die periode de zolder had opgeruimd en mijn vlecht terugvond. Ik had die vlecht al 20 jaar en nooit willen wegdoen omdat het een mooie dikke haarvlecht was. Ik dacht: ooit komt die wel eens van pas.”

De reportage over Haarwensen opende bij Kelly de ogen. “Het pakte me wel”, zegt ze. “Heel mooi wat die mensen doen met ‘echt’ haar. Ze maken pruiken voor volwassenen en kinderen die om een of andere reden hun haar verliezen of verloren hebben. Ik heb heel veel en dik haar en mag dus van geluk spreken. Maar het moet vreselijk zijn om je haar te verliezen. Mijn haarvlecht heb ik toen met heel veel plezier aan Haarwensen geschonken. Want voor één pruik is veel haar nodig.”

Iemand helpen, doe je gewoon

Toen zag Ronny het nog niet zitten om zijn haren te laten knippen. Maar de wijsheid komt met de jaren zegt men en dus stemde hij uiteindelijk toch toe. “Als je iemand hiermee kan helpen, dan doe je dat gewoon”, besluit Ronny. “En nu kan ik mijn haar gewoon opnieuw laten groeien. Op naar de 30 centimeter voor de volgende donatie!” Niet alle haar komt in aanmerking voor donatie. Het haar dient minimaal 30 centimeter lang te zijn, mag niet gekleurd zijn en grijs haar is ook niet bruikbaar.

(KVCL)

Meer info op www.haarwensen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier