Ronny en Joselyne dragen buurtwinkel De Fijnbek in Dikkebus over aan opvolgers

Ronny en Joselyne stoppen, Emelie en Frédéric beginnen. Dit is ook de laatste foto voor het vroegere logo, want er komt een nieuw. © EG
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Ronny Coffyn (62) en Joselyne Fivez (60) staan meer dan 35 jaar achter de toonbank van hun buurtwinkel De Fijnbek langs de Dikkebusseweg. Op zondag 26 september sluiten ze de winkel en op 1 oktober komt de zaak in handen van nieuwe uitbaters.

Toen Ronny en Joselyne in 1986 hun buurtwinkel begonnen, waren er nog twee andere kruidenierszaken in Dikkebus. Momenteel is De Fijnbek de enige overgebleven buurtwinkel in het dorp. Joselyne werkte in een kruidenierszaak in Poperinge en ging daarna in Kortrijk in de leer bij een kaasmaker tot ze de buurtwinkel begon. Zij was toen 24 jaar en vol enthousiasme. Ronny liep school tot zijn 14 jaar en werkte 12 jaar in Yplon. Toen hij 26 jaar was, maakte ook hij een carrièreswitch en baatte mee De Fijnbek uit, nadat zijn vrouw eerst zes maanden alleen in de winkel stond.

Sociaal contact

“We hebben de buurtwinkel al die tijd met veel enthousiasme en goesting uitgebaat”, vertelt Ronny. “We maakten de juiste keuze om vrijwel onmiddellijk te kiezen voor verse producten, wat een beetje ons handelsmerk werd en bleef. Concurrentie van grootwarenhuizen hebben we niet echt gekend. Klanten kopen wel heel wat in de supermarkt, maar houden hier halt om fruit en kaas te kopen. In de beginjaren hadden we een 20-tal soorten kaas. Momenteel zijn er dat meer dan 50. Kaas is onze specialiteit geworden. Het leuke aan een buurtwinkel is het feit dat het sociaal contact groot is. Wij kennen onze klanten persoonlijk en de klanten kennen ons. Iedereen leeft mee met iedereen. Eind maart vorig jaar kreeg ik corona. Ik was een van de eersten die in het Jan Yperman ziekenhuis lag. Ik had een bed voor het uitkiezen. Toen ik terug naar huis mocht, was het 10 dagen later en woog ik 10 kg minder. Dan ervaar je wel dat de klanten meeleven.”

Tijd maken

Omdat Ronny en Joselyne de pensioengerechtigde leeftijd bereiken, waren ze zinnens om volgend jaar te stoppen met de buurtwinkel. “Onze zaak was over te nemen en een jong en enthousiast koppel neemt De Fijnbek over”, pikt Joselyne in. ” Nee, we zullen de zaak niet missen. We kunnen tijd maken voor andere dingen. Voor onze zoon Birger en zijn vrouw Hannah en onze twee kleinkinderen Pipa (5) en Milli (3) bijvoorbeeld. Niets moet maar alles mag. We gingen altijd graag op reis en zullen dat wat meer kunnen doen. De nieuwe uitbaters zullen ons ook wel in de winkel terugzien. Ik ben nog nooit naar een warenhuis geweest en zal dat nu ook niet doen.”

Nieuwe uitbaters

Op vrijdag 1 oktober worden Emelie Dejonghe (34) en Frédéric Berville (42) de nieuwe uitbaters. Zij zijn de ouders van Brice (9). Frédéric werkte 20 jaar lang bij Pidy en nadien in een slachthuis. Emelie werkte in een kledingwinkel in Ieper, maar de zaak sloot omdat het huurcontract ten einde liep. “Ik wist dat de Fijnbeek over te nemen was”, vertelt Emily. “Ik ken die buurtwinkel al van toen ik nog in de pampers zat. Toen ik Frédéric vertelde dat de buurtwinkel over te nemen was, waren we beiden zeer enthousiast. We zijn een aantal keer gaan kijken en zaten vlug op dezelfde golflengte als de huidige eigenaars. We hopen op hetzelfde elan verder te doen en zien wel hoe we kunnen uitbreiden. Belangrijk zullen dagverse kwaliteit en specialiteiten blijven. Momenteel zijn we ons aan het inwerken naar de officiële start.” Ronny en Jocelyne danken de klanten die jarenlang de winkel bezochten om hun inkopen te doen. “Maar iedereen is natuurlijk nog steeds heel welkom”, voegen Frédéric en Emilie eraan toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier