Ronny en Johanna stoppen na 29 jaar met De Warande maar volkscafé gaat niet verloren

Ronny Vierstraete en Johanna Delater trokken de deur van café De Warande definitief achter zich dicht. © Foto Coghe
Redactie KW

Ronny Vierstraete en zijn echtgenote Johanna Delater trokken op zondag 16 augustus de deur van hun café De Warande voorgoed achter zich dicht, na een kleine 30 jaar. In september gaat de nieuwe eigenaar er al van start met een totaal vernieuwde zaak. Na drie generaties en een eeuw De Warande is het tijd voor iets anders in het hart van Werken.

“Johanna en ik namen in 1991 het café over van mijn ouders, Roger Vierstraete en Gisèle Hinnion”, vertelt Ronny (64). “Maar de geschiedenis van het dorpscafé reikt veel verder. In 1907 bestond het café al, onder de naam De Koophandel en werd het uitgebaat door Edmond Vanbezien. Van 1939 tot 1954 stonden Cyriel Hinnion en zijn echtgenote Alma achter de toog. De rest is geschiedenis, meer dan een eeuw dorpscafé in Werken.”

“Johanna en ik stonden 29 jaar met plezier achter de toog. Ik heb altijd gezegd dat ik het café zou verkopen op mijn 64ste en op 22 februari voegde ik dan ook de daad bij het woord. Het heeft niet te lang te koop gestaan en ik was eigenlijk blij dat ik het kon verkopen aan mijn oude leverancier, Wim Vandevyvere. Hij zal het café in die paar weken dat het gesloten is, een facelift geven. Zo sneuvelde een paar uur nadat de laatste pint uit de tapkraan stroomde, al de eerste muur.”

Café-tearoom

“Wim wil er een café-tearoom van maken. Waarom niet, alles moet en mag met z’n tijd mee. De naam De Warande wordt ook van de gevel gehaald en de zaak wordt omgedoopt tot ‘t Vijvertje, een woordspeling met de familienaam van de nieuwe uitbaters.”

Hopelijk blijft het verenigingsleven er ook verder bruisen, zoals het de voorbije drie decennia deed, toen wij er achter de toog stonden. Ik herinner me nog de jaren toen de toenmalige krachtbal- en voetbalclub van Werken nog hun clublokaal hadden bij ons. En dan had je natuurlijk ook nog Schuttersclub De Vrienden, de biljartclubs, de kaartclubs, de Motevink, wielerclub ‘t Vliegend Wiel. Het waren mooie tijden waar Johanna en ik met veel plezier zullen op terugkijken.”

Veel leute gehad

“Laat ons zeggen dat we heel weinig miserie gehad hebben in al die jaren”, pikt zijn echtgenote Johanna (60) in. “Goed, er valt overal wel eens een woord, maar ik wou dat dan altijd direct oplossen. We hebben er veel leute gehad, maar we hebben onze tijd gehad. Het volk in ons volkscafé verouderde tijdens al die jaren mee en nu is de tijd gekomen voor iets nieuws.”

“Zelf zullen we ons in ons huis in de Zarrenstraat niet vervelen. Tijd voor wat sport, kooklessen, tuinieren en eens op reis gaan. Het zal alvast wat rustiger worden. Vroeger stond ik elke morgen om 9 uur al paraat in het café. Weet je, we drinken allebei geen alcohol, behalve op reis eens een glaasje, maar in het café nooit.”

“Sommigen denken dat ik ook al mijn andere activiteiten stop, maar dat is niet zo”, wil Ronny nog kwijt. “Mijn brandstoffenhandel met kolen, pellets, gasflessen en mazout blijf ik verder uitbaten en ook de benzinepompen blijven actief.”

“Brandstoffen Vierstraete heb ik destijds overgenomen van mijn vader, die dit ook combineerde met een café. Je zag dat vroeger wel vaker. Ik zetel ook nog altijd in de gemeenteraad voor Open VLD en dat blijf ik ook doen.”

Het café gaat opnieuw open tijdens het weekend van 19 en 20 september. Dan zou het normaal ook Werken kermis zijn, maar dat gaat niet door. De werken aan het café startten al daags nadat wij onze laatste avond openhielden. Het was wel spijtig dat we geen afscheidsfeest konden geven, corona stak daar een stokje voor. Maar de laatste dagen zijn de vaste klanten nog allemaal wel eens gepasseerd.”

Groot klantenbestand

“We konden in die 29 jaar dan ook op een heel groot klantenbestand rekenen dat tot ver buiten de gemeentegrenzen onze Warande wist te vinden en daar zijn we dankbaar voor. Uiteindelijk hebben we tijdens die drie decennia nooit meer dan twee cafés geweten in Werken: Sint-Antonius en De Warande, schuin tegenover elkaar.”

“Het is een mooie gedachte dat de geschiedenis van meer dan een eeuw volkscafé niet verloren gaat”, besluit Ronny tevreden. (JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.