Ronny Decock (Botermarkt en Bleu-Chaud) over opening terrassen: “Gelukkig zijn bijna alle medewerkers gebleven”

Ronny Decock voor zijn tearoom en bistro Botermarkt: “Onze prijzen blijven ongewijzigd.”©Wouter Meeus foto WME
Ronny Decock voor zijn tearoom en bistro Botermarkt: “Onze prijzen blijven ongewijzigd.”©Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

De horeca-uitbaters wrijven zich in de handen, want de heropening van hun terrassen belooft met het aangename lenteweer dat wordt voorspeld een voltreffer te worden. Ronny Decock opent zaterdag al om 8 uur zijn tearoom en bistro Botermarkt en een bezoek zullen we niet meer dan anders voelen in onze portemonnee. “Onze prijzen blijven ongewijzigd.”

Net als veel (West-)Vlamingen is Ronny Decock de voorbije week al eens ‘over het muurtje’ gaan kijken in Sluis. “De koffies en wijntjes hebben alleszins gesmaakt”, zegt de zaakvoerder van Botermarkt en fonduehuis Bleu-Chaud op de Tieltse Markt.

Wat heb je geleerd?

“Dat het de eerste dagen, vooral op zondag, heel erg druk was op de terrassen, en dan moet je weten dat we nog bewust het drukste deel van Sluis hebben vermeden. Ik vermoed dat het in ons land niet anders zal zijn. Ik ben benieuwd wat dat zal geven als het plots begint te stortregenen. Ik denk niet dat ik de klanten zal kunnen tegenhouden als hier plots een hele meute naar binnen stormt om te schuilen. (glimlacht) Maar ik vind dat België het slimmer aanpakt door de terrassen van 8 tot 22 uur open te laten. In Nederland is dat maar van 12 tot 18 uur, waardoor de mensen veel meer op een hoop komen.”

De Botermarkt heeft bij twijfelachtig weer alleszins het voordeel van over een stevige terrasconstructie te beschikken.

“In Brugge zie je niet anders, maar hier ben ik de enige. Ik kan er 32 klanten met een veilige afstand tussen de bubbels onder zetten. De vraag is natuurlijk of ze gaan komen als het wat fris en winderig is, zoals vandaag (vorige dinsdag, red.) . Bij openingstijd ’s morgens krijgen we vooral een ouder publiek over de vloer om een koffietje te drinken. Gaan die mensen dat bij onzekere weersomstandigheden nog zien zitten? Afgaand op de berichtjes die ik krijg, heb ik er wel goede hoop op.”

Ben je van plan om Bleu-Chaud mee te openen?

“Neen, dat is pas voor wanneer er ook weer binnen mag worden getafeld. Ik vermoed dat dat niet eerder dan 15 juni zal zijn, in de hoop dat de ziekenhuiscijfers tegen die datum aanvaardbare proporties hebben aangenomen. We kunnen natuurlijk wel het terras mee inpalmen, waardoor we vlotjes aan 100 plaatsen komen. Met vier, vijf tafeltjes zou het voor ons niet interessant zijn om nu al te heropenen. Da’s goed voor mensen die een horecazaak op hun eentje runnen, maar niet als je personeel in dienst hebt. Ik prijs me trouwens gelukkig dat ze, met uitzondering van een flexijob, allemaal weer op post zullen zijn.”

Presenteren jullie de klanten een aangepaste menukaart?

“Ja, al zullen de mensen zien dat het aanbod, dat op de placemats staat afgedrukt, nog altijd groot is. Enkel specialiteiten als paling laten we achterwege, omdat het door de afhankelijkheid van het weer erg moeilijk zou zijn om de juiste hoeveelheden in te kopen. Ik denk dat vooral croques en pannenkoeken het goed zullen doen. Voor de prijzen hoeft men het niet te laten, want hier blijven die ongewijzigd, omdat zowel op maaltijden als op drank maar 6 procent btw moet worden aangerekend.”

De Botermarkt is de voorbije maanden niet meegegaan in de trend van de afhaalgerechten. Een weloverwogen beslissing?

“Ja, omdat we onze vaste verblijfplaats aan de kust hebben. Mochten we permanent in Tielt verblijven, had ik het zeker overwogen. Daardoor heb ik voor het eerst in mijn 40-jarige loopbaan langer dan twee weken gesloten. Maar ik kan me inbeelden dat zoiets voor jonge horeca-uitbaters geen optie was, zeker niet als er leningen af te betalen zijn. Door die verplichte rust is mijn gezondheid er fors op verbeterd, mede omdat ik elke dag 20.000 stappen in de gezonde zeelucht wandelde. Ik ben zelfs tien kilo vermagerd.”

Is het dan eenvoudig om de knop om te draaien en er weer volle bak tegenaan te gaan?

“Ik sluit niet uit dat we zouden ingegaan zijn op een serieus overnamebod, omdat we de smaak van ons nieuwe leven echt te pakken kregen. Intussen zitten we alweer in horecamodus.”

Onlangs stelde het stadsbestuur zijn nieuw terrasreglement voor en dat zette bij jou heel wat kwaad bloed.

“Ja, omdat ik compleet verrast was toen ik het nieuws in de krant las. Wij vervangen niet zomaar in een, twee, drie onze bordeauxkleurige luifels en parasols. Onze terrasconstructie, die me ook onder de vorige stadsbesturen al bloed, zweet en tranen kostte, is ruim tien jaar oud en navraag leert dat we er niet komen met gewoon de stof te vervangen. Zo zullen de kosten al snel in de tienduizenden euro lopen.”

Toch een beetje goed nieuws: de stad verlengt de termijn om je in regel te stellen naar zes jaar, al kan je wel maar de eerste vier jaar subsidies genieten.

“Voor ons is die 1.000 euro steun verwaarloosbaar, wat niet betekent dat we zes jaar zullen wachten om te vernieuwen.”

Wat verwacht je van de zomer, alweer zonder Europafeesten?

“Dat is natuurlijk een streep door de rekening, net als het feit dat de meeste collega’s – die anders een zekere periode sluiten – allicht ook heel de zomer zullen openblijven. Op die manier wordt de koek tijdens de vakantiemaanden in kleinere stukken verdeeld. Maar wie weet valt er begin juli alweer meer te beleven dan we nu allemaal denken.” (TVW)

Ronny Decock


Privé: Ronny Decock (60) en zijn vrouw Conny (59) wonen aan de kust.


Loopbaan: Na 25 jaar een bakkerij te hebben opengehouden in Sint-Kruis (Brugge) trok het koppel helemaal de horecakaart. Het baat nu al 14 jaar tearoom en bistro Botermarkt en een vijftal jaar fonduehuis Bleu-Chaud uit op de Markt in Tielt.


Vrije tijd: Zelf een hapje gaan eten en reizen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten