Ronny Corneillie verlaat na 30 jaar het Mennebestuur in Ingelmunster

Ronny Corneillie aan de Mennetent, samen met zanger Christoff, die ook dit jaar op zondagavond van de partij is. (foto FODI)
Redactie KW

De 41ste Mennefeesten tijdens het tweede weekend van augustus worden een uitgave zonder penningmeester Ronny Corneillie. Na 30 jaar inzet heeft hij besloten ermee te stoppen en zijn functie door te geven aan andere kernleden.

Ronny (51) groeide op in de Bruggestraat, rechtover de toenmalige Heilig-Hartkerk. Hij was pas 10 jaar toen de Mennefeesten begonnen. Ronny reed graag met zijn fietsje tot aan het Mennehoeveke om te kijken hoe alles daar werd uitgebouwd. Later begon hij mee te helpen en mocht hij met Staf Desmet zelfs mee om materiaal gaan. Ronny was pas 21 toen hij de vraag kreeg om in het Mennebestuur te zetelen. “Ik was net afgestudeerd, dat was dus ideaal”, zegt Ronny, die nu in de Lysbrugstraat 25 woont. “Ik begon als bestuurslid. Omdat ik in de financiële sector werkte, werd ik penningmeester. Eerst werkte ik samen met penningmeester Staf Desmet. Enkele jaren later deed ik de financiële zaken alleen, zeker 20 jaar lang.”

“Vechten op menne kan niet”

Ronny kan de mooie momenten niet op één of op twee handen tellen. “Ieder Mennefeest is een mooie herinnering”, bekent hij. “Will Tura ging nooit optreden in een feesttent, maar hij kwam meerdere keren naar de Mennefeesten. Trouwens, welke artiesten kwamen er hier niét? We mochten zelfs kleppers verwelkomen zoals Jan Smit, André Hazes, Frans Bauer uit Nederland, maar ook Helmut Lotti. Als ik nu ergens in Vlaanderen kom, dan komen de managers mij aanspreken. Zij waarderen de Mennefeesten. Ze weten dat wij geen boerenfeestje zijn, maar bijna een groots festival. We mochten ook ooit Radio Donna ontvangen. We hadden al een grote tent, maar voor Radio Donna moest die nog groter én hoger zijn. Meerdere jaren na elkaar werd er op donderdagavond een geslaagde fuif gehouden. Tot in 2008, toen werd er gevochten. We waren er allemaal niet goed van. De Menne én vechten, dat past niet. Onder impuls van voorzitter Géry besloten we geen fuif meer te houden.”

Ik geef al 30 jaar lang de helft van mijn verlof op. Je beseft dat er meer is in het leven dan de Menne

Ronny stopt nu als bestuurslid, maar waarom? “Vorig jaar vierden we 40 jaar Menne. Ik geef de helft van mijn verlof op voor de Menne, al 30 jaar lang. Voor de start van de feesten ga ik – samen met Géry Vanneste – één maand rond om steun. Dan heb je de periode van de feesten zelf: alles opzetten, het feestweekend zelf én de afbraak. Dan ben je elf dagen zoet, precies in mijn verlof. Met wat geluk kan ik dan op donderdag op vakantie vertrekken voor één grote week. In de voorbije twee jaar heb ik ook wat gesukkeld met mijn gezondheid. We verloren ook al veel mensen, zowel bestuurslid Raf Desmet en noeste medewerkers als Rosa, Patrick en John. Dan besef je dat er nog iets meer is in het leven dan de Menne. Het was wel een moeilijke beslissing.

Tijd voor een terrasje

Voor de 41ste uitgave ben ik dus geen bestuurslid meer, maar ik zal wél vier dagen present zijn op de Menne. Ik zal vanuit een andere invalshoek de Mennefeesten bijwonen”, zegt Ronny. Zal het dan niet kriebelen? “Nee, want ik kan nu eens rustig toekomen op de kaarting en genieten op zaterdag en zondag. Misschien kan ik al op maandag vertrekken op reis. Het zal vreemd aanvoelen, maar het is genoeg geweest. David, Kevin en Hendrik worden mijn financiële opvolgers. Ze ontvingen mijn draaiboek, want de taak van penningmeester tijdens zo’n groots feest mag je niet onderschatten. Je moet alert zijn en weten welke kassa er moet klaar zijn en meer. Er komt heel wat bij kijken”, bevestigt Ronny.

Op Facebook circuleren foto’s van een sportieve Ronny. “Vorige week reed ik twee ritten voor Kom op tegen Kanker. Ik doe dat graag, het is ontspannend. Ik zal nu nog meer van de rustige momenten kunnen genieten en een terrasje doen”, besluit Ronny. Hij is samen met Dominique Demasure en vader van Matthias en Lisa. (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier