Rondvaarten op de reitjes in Brugge terug opgestart

Sinds zaterdag varen er weer bootjes op de reien in Brugge. Een mondmasker is verplicht. © foto Davy Coghe
Piet De Ville

In Brugge zijn zaterdag de toeristische rondvaarten op de reien terug opgestart, echter mét coronabeperkingen. “Het aantal passagiers per bootje word beperkt tot 62 procent van de gekeurde capaciteit”, zegt schepen van Toerisme Philip Pierins.

Het toeristische leven in Brugge komt stilaan weer op gang. Na de heropstart van de vele horecazaken maandag, voeren zaterdag de eerste toeristenbootjes terug uit op de reien. De opstart verloopt echter voorzichtig want van de vijf rederijen, die normaal gezien elk met vier bootjes rondvaren, is er dit weekend maar één rederij met twee bootjes actief.

“In onderlinge afspraak hebben we een beurtrol uitgewerkt”, zegt Jos Michielsens van rederij Venetië van het Noorden, dit weekend dus de enige die actief is. “Het is immers nog niet de moeite om allemaal op te starten. Daarvoor zijn er nog veel te weinig toeristen. En uiteraard moeten we ons houden aan bepaalde maatregelen. Anderhalve meter afstand respecteren tussen de passagiers onderling is niet haalbaar dus iedereen moet een mondmasker dragen.”

Bij de rederij aan het Huidevettersplein staat toch behoorlijk wat volk aan te schuiven voor een rondvaart op de reien. Iedereen moet de handen ontsmetten voor het opstappen en bij het terug uitstappen. “Vanwaar de mensen precies allemaal komen, kan ik niet juist zeggen, maar ik hoor toch vooral Nederlands en Frans spreken. Het kan bijna niet anders of het zijn binnenlandse toeristen”, aldus Jos Michielsens.

Goede afspraken

Ook schepen van Toerisme Philip Pierins (SP.A) kwam kijken of de opstart vlot verloopt. “Ik ben gelukkig dat er toch al wat meer volk in de stad rondloopt en ik zie dat ook de bootjesmannen hun werk hebben. Het is positief dat de rederijen onderling hebben afgesproken. Mocht het toch te druk worden om het te kunnen bolwerken voor de ene rederij die nu actief is, staat rederij Coudenys overigens standby om bij te springen”, vertelt schepen Pierins.

“Voor de exploitatie van de rondvaarten zijn goede afspraken gemaakt met de GEES, de expertengroep die de exit uit de lockdown in goede banen leidt. Zo werd bepaald dat het aantal passagiers per bootje beperkt wordt tot 62 procent van de gekeurde capaciteit. En tussen de bootjesman- of vrouw en de passagiers moet er een afstand van minstens anderhalve meter zijn. Ik hoop dat iedereen zich vlot aan de maatregelen houdt. Volgend week gaan de grenzen terug open en wellicht, hopelijk toch, komen de buitenlandse toeristen dan stilaan terug.”

(PDV/ foto Coghe)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten