Ronde Tafel 24 Kortrijk maakt bijna 800 maaltijden voor kansarmen

Baptistin en Marie-Camille roerden met de glimlach mee in de potten. © JVGK
Peter Van Herzeele

Zondag hebben leden van de serviceclub Ronde Tafel 24 Kortrijk samen met 25 vrijwilligers en enkele professionele koks 773 kerstmaaltijden bereid voor sociale hulpgroepen en -projecten en hulpbehoevenden in het Kortrijkse. De maaltijden worden op kerstavond 24 december verdeeld.

Op kerstavond wordt er traditioneel lekker gegeten en gedronken. “Maar heel wat mensen onder ons moeten het met heel wat minder stellen. Daarom nemen de leden van de Ronde Tafel 24 Kortrijk de bereiding en verdeling van kerstmaaltijden voor de vierde wereld, hier in Kortrijk en omgeving, op zich“, vertelt Tom De Niel van de Ronde Tafel 24. “Deze traditie zorgt dat mensen die het moeilijk hebben Kerst toch ook op een positieve manier kunnen beleven.” Dit sociaal initiatief werd een vijftiental jaren geleden door de Ronde Tafel Kortrijk opgestart. “Het is een project waarbij de leden van de Ronde Tafel ook de meest hulpbehoevenden in deze periode een iets culinairs kunnen laten proeven.”

Broer en zus Baptistin en Marie-Camille mochten voor hun grote hulp de pot van de veenbesensaus uitlikken. “Ik wil later zeker kok worden”, verklapt Baptistin.

Ronde Tafel 24 Kortrijk maakt bijna 800 maaltijden voor kansarmen
© gf

Dit uitgebreide project is slechts te realiseren met de hulp van alle tafelaars en uiteraard de hulp van chef Chris Alleman – zelf lesgever in de kook- en traiteurtechnieken aan Syntra – en zijn talrijke cursisten die de tafelaars op die kookdagen bijstaan. “Aan de voorbereiding hebben we enkele dagen besteed, aan het klaarmaken zelf zo’n vier en een half uur”, weet de chef. De werkers van dienst onder leiding van chef Alleman: de kinderen Baptistin en Marie-Camille en de volwassenen Colette, Marta, Nele, Petra, Birger, Guy, Kevin, Lucas, Michiel, Pieter 1 en Pieter 2, Steven en Tom.

“Mensen die het moeilijk hebben kunnen zo Kerst toch op een positieve manier beleven”

Het voorgerecht bestaat uit een stukje paté met veenbessenconfituur, hoofdgerecht is kalkoen met peperroomsaus, groentenmix en gebakken Parijse aardappeltjes, het nagerecht is chocolade.

Ronde Tafel 24 Kortrijk maakt bijna 800 maaltijden voor kansarmen
© JVGK

Dankzij de vele sponsors konden we dit project opnieuw realiseren. We leveren alle maaltijden in de loop van 24 december aan onder meer de Kien, Sint-Vincentius en de pastorie van Sint-Denijs“, weet Tom. “Er worden 250 maaltijden afgehaald. De verdeling van de rest doen we in 25 ritten met privéwagens.”Sponsoring van ingrediënten of logistiek zijn voor de Ronde Tafel 24 een enorme steun. De producten die worden aangekocht kost ook de clubkas geld. Geld dat gehaald wordt uit een fundraising, een gala-avond. Dit jaar werd quasi alles door verschillende bedrijven gesponsord. Met het ingezamelde geld van de fundraising worden nog een aantal andere projecten gesteund, namelijk turnclub De Vaste Vuist, de kinderafdeling van AZ Groeninge, waaraan de Ronde Tafel 24 jaarlijks het andere deel van het opgehaalde geld afstaat voor een bepaald project.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.