Ronde Tafel 24 Kortrijk bereidt 781 maaltijden voor kansarmen

De groep vrijwilligers in de keuken. © gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Maandag bereidden leden van de serviceclub Ronde Tafel 24 Kortrijk samen met 25 vrijwilligers en enkele professionele koks 781 kerstmaaltijden voor sociale hulpgroepen en -projecten en kansarmen in het Kortrijkse. De maaltijden worden op 24 december verdeeld.

Op kerstavond wordt er traditioneel lekker gegeten en gedronken. “Verschillende mensen onder ons moeten het met heel wat minder stellen. Daarom nemen de leden van de Ronde Tafel 24 Kortrijk de bereiding en verdeling van kerstmaaltijden voor de 4de wereld van Kortrijk en omgeving op zich”, vertelt Tom De Niel van de Ronde Tafel 24. “Deze traditie zorgt dat mensen die het moeilijk hebben Kerstmis toch ook op een positieve manier kunnen beleven.” Dit sociaal initiatief werd een vijftiental jaren geleden door de Ronde Tafel Kortrijk opgestart. “Het is een project waarbij de leden van de Ronde Tafel ook de meest hulpbehoevenden in deze periode een iets culinairs kunnen laten proeven.”

Baptistin en Marie-Camille.
Baptistin en Marie-Camille.© gf

Dit uitgebreide project is slechts te realiseren met de hulp van alle tafelaars en uiteraard de hulp van chef Chris Alleman – zelf lesgever in de kook- en traiteurtechnieken aan Syntra – en zijn talrijke cursisten die de tafelaars op die kookdagen bijstaan. “Aan de voorbereiding hebben we enkele dagen besteed, aan het klaarmaken zelf zo’n vier en een half uur”, weet de chef. Ook broer en zus Baptistin en Marie-Camille mochten grote hulp leveren. “Met mama heb ik de kalkoen en aardappeltjes helpen bakken en alles klaar gelegd. Ik wil later zeker kok worden”, verklapt Baptistin.

“Mensen die het moeilijk hebben kunnen zo Kerstmis toch op een positieve manier beleven”

Het voorgerecht bestaat uit een stukje paté met veenbessenconfituur, hoofdgerecht is kalkoen met peperroomsaus, groentenmix en gebakken Parijse aardappeltjes, het nagerecht is chocolade.

“Dankzij de vele sponsors konden we dit project opnieuw realiseren. We leveren alle maaltijden in de loop van 24 december aan”, weet Tom. “Er worden maaltijden afgehaald. De verdeling van de rest doen we in 21 ritten met privéwagens met elk 25 menu’s.” Sponsoring van ingrediënten of logistiek zijn voor de Ronde Tafel 24 een enorme steun. De producten die worden aangekocht kost ook de clubkas geld. Geld dat gehaald wordt uit een fundraising gala-avond. Dit jaar werd quasi alles door verschillende bedrijven gesponsord. Met het ingezamelde geld van de fundraising worden nog een aantal andere projecten gesteund.

(Peter Van Herzeele)

Het hoofdgerecht.
Het hoofdgerecht.© gf

Het voorgerecht.
Het voorgerecht.© gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier