Ronald Rassalle ruilt slagersmes in voor penseel

Ronald Lassalle, voormalig zaakvoerder van een spekslagerij, sukkelde kort na zijn pensioen met herniaklachten en bijhorende operaties, met een donkere periode tot gevolg. Hij vond soelaas bij een praatgroep en ontdekte zo de schilderkunst: “Ik schilderde om mijn problemen te vergeten.”

Ronald Lassalle, van slager tot hobbyschilder.
Ronald Lassalle, van slager tot hobbyschilder.

Ronald Rassalle (67) baatte van 1975 tot 1998 zijn spekslagerij uit aan de Gentsestraat in Harelbeke en begon daarna op dezelfde plaats een automatenshop. Het was hard en veel werken. In 2012 ging hij met pensioen. “ Ik dacht dat er met mijn pensioen een beetje rust zou komen voor mij en mijn echtgenote, maar niets was minder waar ”, vertelt Ronald, die getrouwd is met Arlette Lemay. Zij hebben twee dochters, Valerie en Pauline, en twee kleinzonen.

Depressie

“Ik onderging verscheidene herniaoperaties. Voor mijn Arlette was het nog erger, met vier rugoperaties en een neurostimulator tegen chronische pijn. Het harde labeur had zijn tol geëist ten koste van ons lichaam en onze gezondheid.” Door de verscheidene lichamelijke en familiale problemen kwam Donald in een depressie terecht. “Ik had het twee jaar moeilijk. Het was een donkere periode in mijn leven. Door naar enkele dokters te gaan en naar een praatgroep te trekken, geraakte ik er stilaan bovenop . Praatgroepen kunnen je echt vooruithelpen.” Tijdens een van de praatsessies ontdekte Ronald het schilderen.

Ronald volgde vier jaar schilderkunst aan de tekenacademie van Harelbeke. “In het begin was dat een hulpmiddel om mijn problemen te vergeten. Maar hoe langer je schildert, hoe meer interesse er is voor de kleuren en technieken. Ik werk met veel kleuren en experimenteer met verf, ik meng tot ik de juiste kleur heb gevonden. Hoe langer je zoekt naar kleurencombinaties, hoe interessanter het wordt”, vertelt Ronald.

Onderwerpen

“Ook de verschillende dragers waarop je schildert zijn belangrijk. Canvas, glas, hout en metaal… Ik heb het allemaal uitgeprobeerd om tot een verrassend concept te komen. Ook doeken die ik vind op rommelmarkten verwerk ik tot een ander schilderij .”

Aan onderwerpen heeft Ronald geen gebrek. Hij gebruikt ook een bijzonder coloriet. “Ik vertrek altijd van een foto of onderwerp. Ik abstraheer het door verschillende ideeën die in mij hoofd omgaan of die ik zie rondom mij.” Voorlopig houdt Ronald de werken voor zichzelf, maar hij is wel van plan een tentoonstelling te houden .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.