Ronald Plovie is de Krak van Blankenberge: “Een opsteker voor ons hele Kom op tegen Kanker-team”

Ronald Plovie en zijn echtgenote Veronique Comyn dragen de titel op aan het hele team van De Doorzetters. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Ronald Plovie is verkozen tot dé Krak van Blankenberge. “Echt een hele opsteker, en een dikke pluim voor ons hele KOTK-team”, aldus de trotse oprichter van De Doorzetters en Vief-secretaris.

Lees hier de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen

Ronald Plovie (63) is in de wolken met zijn welverdiende Kraktitel. “Ik was al zo blij met de nominatie op zich”, glundert hij. “Ik viel werkelijk compleet uit de lucht toen ik dat vernam. Dat ik voor zoiets genomineerd zou worden – laat staan dé Krak-titel zou binnenhalen – had ik totáál niet verwacht. Er waren immers een aantal sterke tegenstrevers bij hé, onder wie zelfs de kerstman”, glimlacht Ronald. “Dus nee, ik dacht eerst da’s hier een misse zeker? Ik was echt helemaal door het dolle heen.”

Hele team

Zijn vrouw Veronique kan dat beamen. “Zó euforisch had ik Ronald al een tijdje niet meer gezien”, glimlacht ze. De titel hebben ze overigens beiden verdiend, aangezien Veronique haar man door dik en dun steunt. “We dragen de titel op aan heel ons team. Veronique en ik zijn daarvan de trekkers, maar zonder de anderen zouden De Doorzetters niet zijn wat ze nu zijn. En ik wil ook mijn dochter Clairanne bedanken, die ook altijd op de eerste rij staat om te helpen”, aldus Ronald.

Tijdens het verlengd hemelvaartweekend in mei zal Ronald voor de negende keer aan de start staan van de 1.000 km van Kom Op Tegen Kanker. Dat doet hij al van vóór hij in 2012 zelf de diagnose schildklierkanker kreeg. Daarna richtte hij zijn team De Doorzetters op.

“Het blijft fijn als je inspanningen door anderen gewaardeerd worden”

“We zijn een hecht team, daar heb ik vast ook heel wat stemmen aan te danken. Daarnaast zullen er ook wel ex-collega’s voor mij gestemd hebben, en via Kom Op Tegen Kanker heb ik óók een pak nieuwe mensen leren kennen. Eigenlijk is dat één grote familie: we gaan zelfs naar elkaars benefieten”, klinkt het.

Sponsoring

Ronald en zijn vrouw merkten het afgelopen jaar wel dat het iets moeilijker geworden is om centjes op te halen. “We hebben in het verleden nog zó veel sponsors gehad dat ze niet meer allemaal op één fietstruitje konden. Maar toen kwam corona, en dan de energiecrisis. ’t Leven is voor iedereen een stuk duurder geworden. Plus ook: er is tegenwoordig zodanig véél te doen qua liefdadigheid. De mensen worden om de oren geslagen met goede doelen”, klinkt het.

Wie is Ronald Plovie?

Privé

Geboren op 7 augustus 1959, afkomstig van Wingene, op zijn twaalfde verhuisd naar Sint-Michiels Brugge. Dertig jaar geleden gehuwd met Veronique Comyn (60), met wie hij een dochter Clairanne (33) heeft.

Loopbaan

Ronald heeft een A2-diploma elektriciteit. Hij begon zijn carrière als procesoperator bij Gist Brocades in Delft, maar werd na een jaar al overgeplaatst naar de gistfabriek in Brugge. Op zijn dertigste ging hij daar na een interne opleiding en reorganisatie aan de slag als laborant, de laatste twintig jaar van zijn carrière werkte hij bij Cargill in Izegem. Eind 2018 ging hij op zijn 59ste met brugpensioen.

Vrije tijd

Ronald houdt van wandelen, fietsen en muziek beluisteren.

Ronald kreeg vorige week te horen dat hij de Krak van Blankenberge was. “Ik kreeg de hele tijd de vraag: En, weet je al iets?” glimlacht hij. “Het doet wel enorm veel deugd om te horen dat mensen het terecht vinden: Allez Ronald, als iemand die titel verdient, ben jíj het wel. Na al die jaren zijn we het zelf als een vanzelfsprekendheid gaan beschouwen, maar het blijft natuurlijk fijn als je inspanningen door anderen gewaardeerd worden.”

Iets rustiger

Ronald en Veronique zijn wel van plan om het vanaf dit jaar iets rustiger aan te doen. “We worden stilaan ook een dagje ouder hé. En we willen het vooral nog lang volhouden”, besluit Ronald.

Storten kan op BE14 7331 9999 9983 (Kom Op Tegen Kanker) met als mededeling 170-066-734-Gift.

Wie zijn De Doorzetters, wat doen ze, wat drijft hen?

“We zijn een groepje vrienden met roots in West-Vlaanderen. Ik heb De Doorzetters samen met mijn vrouw Veronique opgericht in 2012, nadat ik zelf genezen was van schildklierkanker. In die tien jaar haalden we in totaal zo’n 250.000 euro op voor KOTK.”

Hoe bevalt het jullie hier in Blankenberge?

“Heel goed, Veronique – die overigens Blankenbergse is van geboorte – en ik voelen ons al goed ingeburgerd. We droomden er al lang van om aan zee te komen wonen, en corona heeft dat wat versneld. We wonen hier op honderd meter van de Kerkstraat, van zodra we de deur uitgaan hebben we een vakantiegevoel. Ook op culinair vlak heeft de stad heel wat te bieden. Blankenberge heeft ook veel mooie natuur.”

Wat brengt 2023 ten huize Plovie?

“Eerst en vooral moet ik dringend terug de fiets op”, glimlacht Ronald. “In mei nemen we met drie teams van De Doorzetters deel aan de 1.000 km van KOTK, maar het trainen schiet er de laatste tijd een beetje bij in. Ik houd immers ook twee dagen per week het kaartershuisje Roeschaert open. Daarnaast ben ik ook nog actief bij Vief.”

Lees meer over: