Ronald Libin bevriend met cartoonisten Charlie Hebdo

Redactie KW

De oostende cartoonist Ronald Libin verloor bij de slachtpartij op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo drie vrienden.

“In het stadje Saint-Just Le Martel, bij Limoges, vindt jaarlijks een festival plaays voor cartoonisten en tekenaars”, weet Ronald. “Daar ontwikkelde ik met de tekenaars Cabu, Wolinski en Tignous een vriendschapsband. Ik was voor hen ‘le flamand’. We dineerden telkens samen, en konden het niet laten om te tekenen op de servetten. Bij een goed glas wijn werd er heel wat afgelachen. Ik beschik nog altijd over een boek van Cabu, eigenhandig door hem gesigneerd.”

De gewelddaden in Parijs zijn voor hem geen verrassing. “In Charlie Hebdo werden altijd gevaarlijke standpunten ingenomen, waar sommigen zich aan storen. Toch vind ik dat het weekblad moet volharden. Ik laat me niet afschrikken. Aan mijn raam prijkt tussen enkele potloden de boodschap ‘Je suis Charlie’.”

Cartoonist Ronald Libin is nog altijd bestuurslid van de Vlaamse Journalisten Vereniging, met hoofdzetel in Lint. “Ook ons bestuur kan niet om de dramatische gebeurtenissen van 7 januari heen. Het ledentijdschrift De Plagende Kever zal eenmalig omgedoopt worden in De Triestige Kever.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.