Rollegems ex-profrenner en volksfiguur mag niet meer met auto rijden

Ex-profrenner en volksfiguur Eric Wyckaert (70) uit Rollegem (Kortrijk) mag nooit meer met de auto rijden. De politierechter verklaarde hem na de zoveelste veroordeling definitief rij-ongeschikt én legde hem nog tien jaar rijverbod, 9.200 euro boete én een voorwaardelijke celstraf van twee jaar op. “Ik weet niet of ik nog zal autorijden, ik denk het niet, mijn zotte kuren zijn achter de rug”, klinkt het.

Eric Wyckaert is in Rollegem en ver daarbuiten een gekend figuur. Tussen 1970 en 1973 maakte hij als profrenner furore. “Ik reed met mannen als Ocana, Poulidor, Freddy Maertens, Pollentier,…”, klinkt het nog trots. “Ik kan nog vele anekdotes vertellen. Over pillen slikken en spuiten (lacht), over hoeveel vrouwen ik heb gehad (lacht nog harder), maar ook over Poulidor bv. die zich ooit nog kwam verontschuldigen omdat hij in de Midi-Libre een hele ploeg achter mij had laten rijden. Of hoe ik na een koers in Herseaux iemand flink afranselde omdat hij me had verweten.”

“Ach, ik ben veel te vroeg gestopt met koersen. In ’73 kwam ik zwaar ten val in de afdaling van de Edelare. Ik liep verschillende breuken op en werd ook ziek, maar had na mijn herstel eigenlijk beter de draad opgepikt. Ik had nog enkele mooie jaren voor de boeg. Maar mijn toenmalige vrouw stelde me voor de keuze: de koers of haar. Ik koos voor haar, ondertussen ben ik gescheiden…”

Alpaca’s

Jarenlang baatte Eric daarna in Bissegem, Deerlijk en Rollegem fietsenwinkels uit en verdiende goed zijn boterham. “Tot ik er plots genoeg van had en alles liet lopen“, aldus Eric. “Ik diende mijn boeken in.” Daarna ging het bergaf. In 2012 dook hij nog eens op in ‘Man bijt hond’. Samen met vriendin Linda Kerkhove (57) woont hij nu in een doodlopende straat in Rollegem, samen met een kat, een hond, een papegaai en alpaca’s.

Zeg maar dat ik nog even zot ben als vroeger maar wat gekalmeerd ben“, lacht hij. “Die zotte toeren zijn inderdaad wat weg”, beaamt ook vriendin Linda. “Vroeger nam hij soms de sleutels van mijn wagen terwijl hij niet mocht rijden en stond ik te voet. Nu laat hij zich al voeren. Al komt hij niet zoveel meer buiten.”

Zijn zotte toeren leverden Eric de voorbije jaren tal van veroordelingen en rijverboden op omdat hij met een pint teveel op achter het stuur zat of een rijverbod aan zijn laars lapte. In 2016 zelfs vijf in één jaar tijd. “Pas op: ik dronk niet veel en was altijd een voorzichtig chauffeur”, klinkt het. “Maar als ik eens op café zat met vrienden om over de koers te praten en wat pinten dronk, stapte ik in mijn wagen en lap, ik had controle. Het leek wel of de politie mij viseerde.”

Wagen in beslag genomen

De laatste keer merkte een wijkagent Eric op 8 april vorig jaar in Marke met zijn wagen op in de buurt van een plaatselijke wielerwedstrijd. Ondanks een rijverbod zat hij toch opnieuw met een pintje teveel op achter het stuur. Voor de politierechter was de maat vol. Hij legde Eric zelfs een voorwaardelijke celstraf van twee jaar op en verklaarde hem definitief rij-ongeschikt. “Vroeger was ik graag gezien door de politie”, aldus.

“Ze kenden mij, ik sponsorde eens hun politieboekske en de kous was af. Nu valt er met hen niet meer te onderhandelen. Ik begrijp het wel. Ze moeten hun werk doen, de tijden zijn veranderd. Ik zal me er bij neerleggen dat ik nooit meer met de wagen mag rijden. Denk ik toch, ik weet niet of ik mij zal kunnen inhouden. Voorlopig hebben we zelfs geen auto meer. De wagen voor de deur is kapot, de andere in beslag genomen na de overtredingen in Marke. Een dokter verklaarde na een onderzoek dat ik zwak op mijn benen stond, vaak draaierig werd,… Ik weet niet waar hij dat haalde maar berust er in.”

“Ik was trouwens toch altijd bang in de auto op de autosnelweg en werd snel nerveus achter het stuur. Al is het verdomd ambetant alles te voet of met de bus te moeten doen. Een trip naar het centrum van Kortrijk voor een nieuwe identiteitskaart werd een calvarietocht. Ik heb wellicht nog nooit zoveel gestapt in mijn leven.” (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.