Roken op het strand en zwemmen in de zee: het zal ook straks nog mogen

© BELGA
Redactie KW

De tien kustburgemeesters zijn niet gewonnen voor een algemeen rookverbod op het Vlaamse strand, noch voor een uniform zwemverbod over de hele kustlijn.

Dat vertelt voorzitter van het kustburgemeesteroverleg Marc Vanden Bussche woensdag na afloop van het overleg.

Een rookverbod aan de Vlaamse kust lijkt er dus niet meteen aan te komen. Wel bestaat er een consensus onder de kustgemeenten om zorgzamer toe te zien op het sensibiliseren van de badgasten. Zo zullen er gezamenlijke acties op het getouw worden gezet in samenwerking met de inmiddels goed ingeburgerde strandbars. Ook tijdens het initiatief ‘Week van de Zee’, dat net is afgelopen, zal er meer ingezet worden op afvalbeleid. De burgemeesters engageerden zich ertoe om een protocol op te stellen.

“Maar mag ik ook benadrukken dat we één van de properste stranden van Europa hebben? Dat wordt al te vaak vergeten. De jongste dagen leek het in de media dat het strand een stort is”, aldus Marc Vanden Bussche, tevens burgemeester van Koksijde. “Iedere dag worden de stranden mooi en proper gemaakt, net zoals een skipiste. Qua huishoudafval is er de voorbije jaren al een forse stap gezet, dat wijzen cijfers van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) ook uit.”

Water nog te diep voor zwemverbod

Ook een uniforme richtlijn over het zwemverbod lijkt niet meteen in de maak. Al zijn de gemeenten het er wel over eens dat het opleggen van GAS-boetes geen goed idee is. “Maar ook hier willen we sensibiliseren en wijzen op de gevaren, eerder dan met een vermanend vingertje te zwaaien. Het is ook moeilijk afdwingbaar. Wat is zwemmen? Hoe haal je iemand uit het water en wie heeft nu een paspoort in zijn zwembroek zitten?”, aldus Marc Vanden Bussche.

Roken op het strand en zwemmen in de zee: het zal ook straks nog mogen
© BELGA

In Blankenberge en De Haan stonden er vorige week al redders, terwijl er tegelijkertijd werd aangeraden om uit de te koude zee te blijven. Er is dus geen consensus in de maak om, minstens een paar, reddingsposten kustbreed te bemannen buiten het seizoen.

(Belga)