Rogier Clicque (80) overleden, ooit maakte hij de kleinste en grootste pijp ter wereld

In zijn woning in de Groenesprietstraat in Geluwe is Rogier Clicque (80) na een ongeneeslijke ziekte overleden. Ooit maakte hij de kleinste en grootste pijp ter wereld.

© (Foto Uitvaartzorg Billiet)

Met de pijp van maar liefst 28 kilo en een lengte van 13,65 meter haalde Rogier in 1989 het Guinness Book of Records. De kop stelt een Geluwse gaper voor, de bijnaam van de Geluwnaren. De steel is van hout, de kop van klei. Er stak daar 300 uren werk in. Hij zorgde ook voor het kleinste pijpje van de wereld en kwam daarmee op televisie. Het is amper zes millimeter.

Rogier Clicque was een man met gouden handen. Hij liep school aan het VTI Sint-Lucas in Menen en was meubelmaker van opleiding. Destijds was hij fabrieksarbeider en werkte nadien als modellenmaker in verschillende meubel- en zetelfabrieken in de regio. Onder meer in de toenmalige zetelfabriek Dereuck in de Geluwestraat in Wervik. Alle meubelen bij hem thuis en die van zijn drie kinderen maakte hij zelf.

Dwars door Geluwe

Roger was de weduwnaar van Regina Deschamps en had drie zonen: Joost, Dan en Bart. Deze laatste woont in Voormezele, de twee anderen in Geluwe. Joost en Bart geven les in het onderwijs, Dan werkt voor de autorijschool Sint-Lucas Menen. Roger was een rasechte Geluwenaar. Destijds zetelde hij in het bestuur van het ACW en ACV. Rogier was ook bijzonder sportief. Zo nam hij 25 (!) jaar op rij tijdens de kermis in oktober deel aan de stratenloop Dwars door Geluwe. Kinesist Stijn Vangheluwe en Bernard Vanlangendonck uit Geluwe deden ze dat ook. Na de editie in 2016 kregen ze een kist wijn.

Begrafenisondernemer Geert Billiet krijgt voor de uitvaartplechtigheid op dinsdag 27 oktober om 10 uur in de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe alvast een speciale opdracht want dan zullen de kleinste en grootste pijp ter wereld éénmalig te zien zijn.

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.