Roger Tanghe uit Roeselare blijft koekjes verkopen voor het goede doel

Roger Tanghe met de Magritte Giftbox. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Roger Tanghe met de Magritte Giftbox. (foto Stefaan Beel)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Al vele jaren zijn de maanden november, december en januari voor de koekjesverkoop van de Roeselaarse weldoener Roger Tanghe (69) absolute hoogdagen. Door de coronamaatregelen blijft zijn Jules Destrooper-oldtimer tegenwoordig meestal op stal. “Ik vind het vooral erg voor de menslievende organisaties die hierdoor een beetje in de kou blijven staan”, aldus Roger.

“De Jaarbeurs zorgt elk jaar voor minstens één tiende van mijn verkoop. Het niet plaatsvinden van dat gebeuren, net als het feit dat er dit jaar geen kerstmarkten zijn, dat het kerstconcert van de Gilde der Erepoorters en enkele andere evenementen niet konden plaatsvinden, zorgt voor een ferme streep door de rekening van de goede doelen die ik steun. Ik werk ook samen met verenigingen die door acties een extraatje in hun kas krijgen, en voor hen is het ook een financiële aderlating. Maar ik laat de moed niet zakken”, zegt Roger. “Een heleboel adressen van mensen die de voorbije jaren traditioneel voor hun Jules Destrooper-lukken bij mij passeren, heb ik al kunnen bezoeken. Elke week probeer ik die vaste afnemers deur aan deur te bereiken. Soms doe ik er dertig per dag. Soms zijn het er maar tien. Het moet natuurlijk ook combineerbaar blijven met mijn werk.”

“Ik verkoop online, maar dat is niet te vergelijken met het warme sociale contact bij mensen”

Roger probeert zijn Jules Destrooper-koeken nu ook online aan de man te brengen. “Dat is natuurlijk niet te vergelijken met het warme sociale contact dat ik bij de mensen ervaar. Dat voelt voor mij als het grootste gemis tijdens deze coronacrisis. Sinds maart kan ik geen vrijwilligerswerk meer doen. De onzekerheid over de toekomst is voor veel kennissen een harde dobber. Tijdens de eerste lockdown hebben velen hun reserves aangesproken. Door de huidige maatregelen zijn die nu opgebruikt. Met mijn inspanningen hoop ik toch bepaalde doelgroepen een hart onder de riem te kunnen steken.”

Vierarmenkruispunt

Van Destrooper heeft hij de exclusiviteit gekregen om een nieuwe Magritte Giftbox, de Golconde, te verkopen. Natuurlijk liet hij, zoals de traditie het wil, een fascinerend schilderij maken voor een koekjesdeksel, waarop specifieke plekjes van onze Rodenbachstad terug te vinden zijn, met de nodige symboliek rond actuele thema’s. “Kunstenaar Filip Ramon schildert en ik zorg voor de inspiratie”, zegt Roger, die naast woordkunstenaar ook bekend is als bezieler van ’t Muzenestje.

“Ik wil me altijd inzetten voor zij die het minder goed hebben”

“Onze stad wordt dit keer als de toegangspoort van het hart geprojecteerd. Op het ‘vierarmenkruispunt’, dat de autosnelweg en de rijksweg voorstelt, vind je het winkelcentrum R-Plaza en Accent Business Park terug in combinatie met de nieuwe Rumbeekse vestiging van AZ Delta. Daarop zie je de witte invasie van de zorgsector, die een onzichtbare strijd voert tegen corona, de vijand die mensen bang maakt. Er is sprake geweest dat er een gevangenis zou komen”, legt Roger uit. “Die staat daar ook fictief op afgebeeld.” De opbrengst van deze verkoop gaat net als andere jaren terug integraal naar goede doelen zoals Kloen, Refuse To Sink, De Televestiare, Muco, Elim, Victor of El Camino del Corazon, de Missiebond OLV, N.A.R, St.-Vincentius en andere hartverwarmende organisaties die mijn steun genieten.”

Nieuw pand

“Ik zie de dood als iets moois”, beklemtoont Roger. “Als ik sterf, wil ik dat al mijn realisaties gewoon verder blijven leven.” In februari vorig jaar kocht Roger het pand voor de Televestiaire in de Noordstraat, die mensen voor een klein prijsje aan kledij helpt. “De Kerit moet hun huidige stek verlaten en voor hen heb ik onlangs ook een pand gekocht. Op het vlak van infrastructuur zijn er in Roeselare heel veel noden. Binnen tien jaar wil ik met honderd vrijwilligers werken. Met de aankoop van panden zorg ik, via de Koning Boudewijnstichting, dat ze een dak boven hun hoofd hebben en autonoom kunnen werken. Mijn contract met de stichting blijft. Als het goed beheerd wordt, kan het verder blijven draaien. Dergelijke zaken realiseren, geeft mij als mens veel voldoening. Zolang de natuur mij het recht geeft, hier te blijven, wil ik me blijven inzetten voor mensen die het minder goed hebben.”

Je kunt Rogers koekjes bestellen via de link: www.crowdselling.eu/muzenestje

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.