Roger Tanghe staat met koekjes en oldtimer op Jaarbeurs in Roeselare

Roger Tanghe is met zijn koekjes uitgegroeid tot een vaste waarde op de Jaarbeurs. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Zoals de traditie het wil, is Roger Tanghe (69) ook voor deze editie met zijn Jules Destrooper-oldtimer op de Jaarbeurs terug te vinden. “Veel mensen denken zelfs dat mijn echte naam Jules Destrooper is”, lacht deze onbaatzuchtige weldoener.

Al vele jaren zie je Roger met zijn koekjes tijdens de kerstperiode op de kerstmarkten, op de dinsdagmarkt naast de schaatspiste, op Rummelant of op het kerstconcert van de Gilde der Erepoorters. “Ook de Jaarbeurs is een vast gegeven. De tel ben ik eigenlijk al kwijt”, lacht Roger, “maar ik vermoed dat het ongeveer de vijftiende keer is. Sinds een jaar of tien worden de koekjes verkocht met een origineel Roeselaars deksel. Een kunstwerk waar gebeurtenissen of gebouwen op te zien zijn, gerelateerd aan onze Rodenbachstad. Ik zorg voor de ideeën en schetsen. Kunstenaar Filip Ramon schildert het uiteindelijke resultaat.”

Roger ziet op rond zijn standje vaak dezelfde mensen terug. “Veel bezoekers komen langs voor hun jaarlijkse dosis kruiden of schoonheidsproducten. Dit is ook zo met die koeken. Zo hebben ze meteen een kerst- of nieuwjaarsgeschenk voor hun familie. De koekjesverkoop bracht vorig jaar 25.000 euro op. Volgens de noden wordt dat bedrag geschonken aan projecten die ik door de jaren heen heb leren kennen. Kloen, Refuse To Sink, De Televestiare, Muco, Elim, Victor of wzc De Zilverberg zijn naast Start West-Vlaanderen, El Camino del Corazon, de Missiebond OLV, N.A.R, St.-Vincentius en De Rode Lopers hartverwarmende organisaties die mijn steun genieten. Hun overheidssteun is bijlange niet voldoende. Op deze manier hoop ik hen een hart onder de riem te steken. Van de opbrengst van vorig jaar ging vijfduizend euro naar Xavie-Indie, een concept van mijn broer, dat zich inzet om kinderen uit de kinderarbeid te halen. Met dat bedrag konden ze een autobus aanschaffen, die jongeren uit afgelegen gebieden naar school brengt. De winst van de verkoop, sta ik volledig af. Omdat dertig vrijwilligers op straat dreigden te staan, kocht ik in februari het pand voor de Televestiare in de Noordstraat. Nieuw dit jaar is ‘Kinderen boven de Wolken’. Een project voor ouders die hun kind kort na de geboorte zijn verloren.”

Voldoening

Waar Roger zijn energie vandaan haalt om zich telkens weer in te zetten voor zijn hulpbehoevende medemens is voor velen een raadsel.

“Ik probeer negatieve woorden op een positieve manier aan te wenden. Velen zien de dood als iets slechts. Ik heb het geluk gehad mijn vrouw, mijn zoon en mijn tweede vrouw te mogen afgeven. Ik verlang ernaar mij bij hen te voegen. Zolang de natuur mij het recht geeft, hier te blijven, wil ik me inzetten voor mensen die het minder goed hebben. Voor ik sterf, zou ik graag honderd vrijwilligers steunen. Deze mensen werken gratis, ontvangen gratis goederen en geven alles kosteloos weg. Dat is de meest zuivere vorm van recyclage die ik ken”, zegt Roger.

“Het is de liefde die hen stuurt. Mijn geest en lichaam zijn één en dat is voor mij de rechtstreekse verbinding met mijn vader”, besluit Roger. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier