Roger Colman neemt afscheid van UDL in Roeselare

Stichter Lut De Bontridder en haar echtgenoot en voorzitter Roger Colman namen afscheid uit het bestuur van de Universiteit Derde Leeftijd. Burgemeester Kris Declercq en voorzitter Ann Sarre brachten hulde. © (Foto SB)
Peter Soete

Dinsdag vond de laatste bijeenkomst van het UDL-werkjaar plaats in De Spil. Dit was meteen de gelegenheid om Lut Colman – De Bontridder die de Universiteit Derde Leeftijd afdeling Roeselare heeft opgericht, te huldigen. Ook haar echtgenoot Roger Colman die voorzitter was van de UDL Roeselare en nu de voorzittersfakkel doorgeeft aan Ann Sarre, werd in de bloemen gezet.

In 1973 startte professor dr. Pierre Velas de ‘Université du troisième âge’ in Toulouse, een instituut ook voor niet-universitair geschoolde senioren. Het lag in de bedoeling om personen boven de 55 jaar na het beëindigen van hun beroepsloopbaan verder te informeren over de actuele evoluties binnen de terreinen van de wetenschap, economie, kunst en cultuur.

Kortrijk startte met de Universiteit Derde Leeftijd in 1975, Brugge volgde vrij snel en 20 jaar later kwam er ook in Roeselare een afdeling. Vanuit Roeselare trokken immers meerdere dames jarenlang naar UDL Brugge waar men stilaan met overbevolking te kampen kreeg.

Roeselaarse afdeling

Op initiatief van Lut Colman De Bontridder aanvaardde haar echtgenoot Roger Colman het voorzitterschap van de nieuwe afdeling. Er werd een eerste cyclus van zes lezingen opgestart in het academiejaar 1995-1996. Men hoopte een 50-tal geïnteresseerden te bereiken maar dat draaide anders uit. Maar liefst 299 personen waren aanwezig op de eerste lezing. Het academiejaar start in principe in oktober en wordt in maart-april afgerond. Bij voorrang worden professoren uit de Vlaamse universiteiten aangesproken als gastsprekers daar waar ook een beroep wordt gedaan op gerenommeerde personaliteiten om actuele onderwerpen te belichten.

Roger Colman en zijn echtgenote Lut Colman-De Bontridder nemen nu afscheid van de Raad van Bestuur. Ze werden door burgemeester Kris Declercq en de nieuwe voorzitter Ann Sarre gehuldigd.

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.