Roeselarenaars spelen belangrijke rol in campagne rond biodiversiteit: “Iedereen is onmisbaar”

Tal van Roeselarenaars met een natuurelement in de naam werkten mee aan de campagne. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De stad Roeselare vindt dat iedereen recht heeft op een aangenaam leefklimaat. Daarom is Roeselare al vele jaren zeer ambitieus op het vlak van klimaatverandering – de Stad wil zelfs een voorbeeld zijn voor andere, grotere steden.

In 2018 werd het klimaatplan #VANRSL voorgesteld. De Stad schreef dit klimaatplan samen met haar inwoners. Het plan bevat allerlei concrete acties om een klimaatswitch te realiseren in onze stad. Doelstelling is klimaatneutraliteit tegen 2050!

“’t Is schoon wat we samen doen voor onze toekomst” is de algemene slogan van stad Roeselare rond dit thema. De Stad en haar inwoners moeten immers samenwerken om een positieve impact te hebben op het klimaat. “We hebben van het jaar 2022 het jaar van de biodiversiteit gemaakt”, vertelt schepen Michèle Hostekint.

“We grijpen als stad elke kans om aan haar inwoners uit te leggen waarom het klimaat zo belangrijk is voor de toekomst. Maar ook: hoe Stad en inwoners er samen aan kunnen werken en samen beter van kunnen worden.”

Roeselarenaars zetten zich persoonlijk in om biodiversiteit te boosten.

“Mensen kunnen zelf heel wat doen om te werken aan het klimaat. De komende weken voert stad Roeselare actie rond biodiversiteit. Boodschap van de campagne: planten en dieren zijn onmisbaar voor een schone toekomst. Maar Roeselarenaars zijn dat ook! Door bij te dragen aan de verscheidenheid van fauna en flora, kan iedereen van Roeselare mee zorgen voor een aangenaam leefklimaat.”

“Concreet: via diverse communicatiekanalen worden in de stad portretten van Roeselarenaars verspreid. Dat de voornaam of familienaam van deze inwoners letterlijk verwijst naar een plant of dier is absoluut geen toeval. De portretten leggen uit dat deze Roeselarenaars onmisbaar zijn voor biodiversiteit en dus voor het klimaat.”

Enkele voorbeelden van Roeselarenaars die via hun naam de aandacht willen vestigen op biodiversiteit: Bieke, Debie, Aster, Fleur, Jasmina, Van Roose, Rosanne, Tack, Bossuyt, Verlinde, Dubois, Vanblaere, Meeuws, Craeye, Vanneste, Merel, Muys, Devos, Lammertyn, Vanhaverbeke, Bevers, enz.

Concrete acties

Op de website www.klimaatswitch.be van stad Roeselare ontdekken inwoners wat ze concreet kunnen doen voor meer biodiversiteit en een duurzame toekomst. Zoals: een bijenhotel in de tuin installeren, een Tuinranger uitnodigen voor persoonlijk advies en meer biodiversiteit in de tuin, meerjarige bloemen planten in de tuin, takkenrillen met snoeihout aanleggen, kiezen voor inheemse planten in plaats van exoten, enzovoort.

Daarnaast roept stad Roeselare haar inwoners op om mee te doen aan allerlei activiteiten en initiatieven voor meer voor biodiversiteit en een beter klimaat. De belangrijkste zijn:

PARK, een feest voor biodiversiteit op zondag 5 juni

  • In de voormiddag kan je aanschuiven aan een Wilde Tafel #VANRSL. Tijdens een gratis lokale brunch, geniet je van een inspirerende voormiddag rond biodiversiteit.
  • In de namiddag is er feest in het Stadspark, helemaal in het teken van duurzaamheid en biodiversiteit!

Reglement Geveltuintjes spoort inwoners aan om tegels te wippen en hun straat te vergroenen met geveltuintjes!

Maai Mei Niet: de stad Roeselare laat in kader van de campagne Maai Mei Niet de grasmaaier een maandje rusten op tal van locaties en roept haar inwoners op om hetzelfde te doen.

De Tuinrangers #VANRSL kunnen gevraagd worden om gratis advies voor een natuurvriendelijke tuin!

Op stap met de app ObsIdentify op woensdag 18 mei.

Meer info op www.klimaatswitch.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.