Roeselarenaars kleuren mee de kerstparade

De vele praalwagens zorgden vorig jaar alvast voor heel wat bekijks. Dit jaar is dat ongetwijfeld niet anders. © STEFAAN BEEL
Peter Soete

De Nostalgie Christmas Parade trekt op 26 december om 17 uur door de straten van Roeselare. Voor deze editie zocht men de hulp van Roeselaarse verenigingen en individuele, talentrijke Roeselarenaars om het magische spektakel een lokaal kleurtje te geven. De respons was overweldigend.

“We zochten groepen die een extra live-act wilden brengen tijdens de parade”, vertelt Peter Huyghe van Twice die de parade organiseert. “Dat konden Roeselaarse koren, dansscholen, toneelverenigingen zijn, of gewoon een groepering van individuele creatievelingen met een leuk kerstidee, die het beste van zichzelf willen geven tijdens de parade van 26 december.”

“We waren ongelooflijk verrast door het aantal kandidaten die wensten deel te nemen aan de parade. Niet alleen verenigingen stelden hun kandidatuur. Er waren ook meer dan 150 individuele stadsgenoten die een auditie wilden doen. We werden echt een beetje in snelheid gepakt. Niet alleen hadden we de vele inschrijvingen onderschat maar door die grote interesse ontbrak gewoon de tijd om iedereen te casten. Het is echt ongelooflijk hoeveel talent en hoeveel creativiteit er in Roeselare is. We zouden absoluut geen moeite hebben om de dag nadien een tweede parade met alleen maar Roeselaarse mensen te organiseren. Je wil trouwens niet weten hoeveel berichten ik op mijn telefoon heb gekregen met aanvragen. Het leek op sommige ogenblikken zelfs op stalken (lacht).”

Niet improviseren

“Het is jammer dat we mensen moeten ontgoochelen maar we hebben alle data en contactgegevens genoteerd. Ik ben er zeker van dat wij die mensen in de toekomst kunnen contacteren voor een ander project. Maar dan zullen we dergelijke audities ruim op voorhand organiseren zodat wij iedereen kunnen sturen naar het concept van de parade. Nu ontbrak de tijd.”

“Het is natuurlijk niet zomaar meelopen of meespelen dat de groepen kunnen doen. Ze moeten zich schikken naar het scenario. Zo moeten de koren enkel meezingen met de tune die wij gecomponeerd hebben. Er is geen ruimte om te improviseren en bijvoorbeeld een bepaald lied te brengen dat een koor goed kent en graag zingt. Er moet dus ook tijd zijn om onze partituren vaak en goed in te oefenen. En dat kan inderdaad voor praktische problemen zorgen.”

“Wij hebben de deelnemende groepen ook een artiestenvergoeding beloofd omdat ze uiteindelijk bij ons in dienst zijn gedurende die periode. Maar wij beseften al snel dat het hen niet om die vergoeding te doen is. Iedere kandidaat wil gewoon deelnemen omdat hij of zij wil schitteren voor zijn mede-inwoners en hen in eigen stad een mooi spektakel wil aanbieden.”

“Voorlopig hebben we al vier dansverenigingen geselecteerd. Dat zijn Dançar, Hypnosis, Induce en de VMS Dansgroep. Ook de Roeselaarse kerstman krijgt een plekje op de slee met de rendieren en er komen ook nog enkele koren bij.”

Bekende kerstliedjes

Bij het koor Vox Musica is het ook alle hens aan dek want zij zullen ook van de partij zijn op de Nostalgie Christmas Parade. “Wij hebben ons onmiddellijk kandidaat gesteld”, vertelt Dieter Cuvelier, bestuurslid van Vox Musica en zingend lid van Vox Plus. “Dit is een unieke kans om aan zo’n project deel te nemen. Er zal ontzettend veel volk zijn in Roeselare en kerstliedjes zingen op een praalwagen van een kerstparade is sowieso heel speciaal.”

“We zullen met twaalf zangers van Vox Plus van de partij zijn en zullen een twaalf minuten durende medley van bekende kerstliedjes meezingen. Neen, improviseren is zeker niet aan de orde, we moeten strikt volgen wat de organisatie ons vraagt. Een goede week geleden hebben we de partituur gekregen en we hebben al één keer allemaal samen kunnen repeteren. We proberen nu in kleine groepjes te repeteren en misschien lukt het nog om een gezamenlijke repetitie te houden. We zijn alvast supergemotiveerd en het zal zeker lukken. Het is wel afwachten welke kostuum we zullen aangemeten krijgen. Elfjes? Dat is mogelijk (lacht). Maar ik denk eerder dat het speciale pakken met grote hoeden zullen zijn.”

“Het klopt dat we dat zeker niet voor de artiestenvergoeding doen. Toen we onze kandidatuur steleden, wist ik zelfs niet dat we daarvoor een vergoeding zouden krijgen. Neen, we zullen tien keer het beste van onszelf geven en vinden het een eer om daaraan deel te nemen.”

Er geraken

Vorig jaar telde de politie 35.000 toeschouwers op de kerstparade en ook dit jaar verwacht men zeker evenveel bezoekers in het Roeselaarse stadscentrum. Er kan opnieuw geparkeerd worden op de Expo in de Diksmuidsesteenweg en dan wordt men met gratis shuttlebusjes naar het stadscentrum gebracht. Ook de terugrit naar de Expo is gratis.

Het parcours is hetzelfde als vorig jaar. Er wordt om 17 uur gestart aan de brug van het station en dan gaat het via de Sint-Amandsstraat naar de Noordstraat om dan via de Manestraat rond de Sint-Michielskerk te draaien. De parade trekt vervolgens over de Grote Markt de Ooststraat in, om aan het station te eindigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier