Roeselare zit al over de helft van de 100.000 beoogde nieuwe bomen deze bestuursperiode

In oktober was er de voorstelling van RSL Boomt, toen stonden ze op 15.000 geplante bomen. Ondertussen zijn het er ruim 35.000 meer.© (foto SB)
In oktober was er de voorstelling van RSL Boomt, toen stonden ze op 15.000 geplante bomen. Ondertussen zijn het er ruim 35.000 meer.© (foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Roeselare heeft de ambitie om tijdens deze bestuursperiode 100.000 nieuwe bomen aan te planten. Bijna halfweg oogt de balans positief, met iets meer dan 50.000 geplante bomen.

“Er waren het voorbije jaar heel wat zaken die we niet meer konden doen, maar in Roeselare werd er wel lustig verder geboomd. Nu ook het plantseizoen ’20 – ’21 is afgelopen, wordt de balans opgemaakt”, vertelt schepen Michèle Hostekint. “En die is meer dan positief! Maar liefst de helft van de beloofde 100.000 bomen werden aangeplant sinds het begin van deze legislatuur: 50.385 boompjes om precies te zijn. Met nog drie volledige plantseizoenen te gaan, is Roeselare mooi op weg om haar ‘100.000 bomen-doelstelling’ te halen!”

“In de Roeselaarse stadsrandbossen, het Krommebeek- en Bergmolenbos, werd er sinds 2019 exact 7,81 hectare nieuw bos bijgeplant, goed voor 25.600 nieuwe boompjes . Zo vormt deze aanplant het leeuwendeel van het totaal aangeplante bomen. Ook de komende jaren blijft de Stad samen met het Agentschap Natuur en Bos (ANB) zich hard inzetten om bijkomende natuur en bossen te creëren. Daarbij zal opnieuw maximaal worden ingezet op de betrokkenheid van burgers en lokale natuurverenigingen. Met jaarlijkse boomplantacties, terugkeermomenten en de organisatie van Week van het Bos wil de Stad de natuurontwikkeling en de recreatiemogelijkheden in de Roeselaarse stadsrandbossen blijvend in de kijker zetten. “

De wegen, wijken en pleinen #VANRSL

“Verspreid over de stedelijke omgeving werden er de afgelopen jaren 18.292 boompjes aangeplant. Dit gaat over de aanplant van bomen binnen verschillende stadsprojecten, nieuwe verkavelingen, industrieterreinen en scholendomeinen, alsook over nieuwe aanplant door de stedelijke groendienst op het openbaar domein. Het grootste aandeel (13.225 bomen) werd in 2020 aangeplant op het bedrijvenpark Ovenhoek en het Krommebeekpark in Beveren”, aldus Michèle. “Ook in verschillende wijken en buurten zijn er nieuw aangeplante bomen te bewonderen. Denk aan het groenplein op De Markette, de nieuwe fruitboomgaard in de Spanjewijk, het nieuwe landschapspark op de Zilverberg en de groene inkleding van de sportsite bij De Ark Oekene. En ook achter de schermen werd hard gewerkt aan vergroening. De komende jaren worden in Roeselare verschillende straten heraangelegd waarbij in de ontwerpen nu reeds voldoende ruimte wordt voorzien voor nieuwe bomen.”

De tuinen #VANRSL

“Tot slot werden er sinds 2019 via verschillende initiatieven ook 6.493 boompjes bedeeld voor de tuinen #VANRSL. Denk maar aan de jaarlijkse ‘liefdesbomenactie’ in samenwerking met Meer Bomen in Roeselare of de actie ‘Bewilg het landschap’ met de Provincie West-Vlaanderen. Daarnaast voorziet de Stad sinds kort ook een Boombon voor iedere Roeselarenaar die iets te vieren heeft (nieuwe inwoners, geboorte, adoptie, huwelijk, wettelijk samenwonen, jubilea). Met die Boombon kan je bij de deelnemende lokale handelaars een boompje kopen en aanplanten in je eigen tuin. En er staan nog leuke acties op til! Zo komen we stilaan tot een totaalpakket aan maatregelen om het natuurpotentieel in de tuinen #VANRSL maximaal te ontsluiten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier