Roeselare promoot taxidienst voor jongeren en mensen met vervoersarmoede

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

De stad Roeselare lanceert met ‘Vervoer op maat’ een proefproject om de taxidiensten te promoten.

Van 1 juni tot 31 december 2019 loopt ‘Vervoer op maat’, een proefproject die de taxidiensten populairder wil maken bij Roeselaarse jongeren en mensen met vervoersarmoede.

De stad voorziet daarvoor 20.000 euro en wil mensen op die manier mobieler maken én tegelijk de verkeersveiligheid verder verhogen. “Roeselaarse jongeren van 16 tot 25 jaar kunnen eenmalig een pakketje vervoerscheques afhalen in het Vrijetijdspunt”, leggen schepen Griet Coppé (CD&V) en Gerdi Casier (SP.A), voorzitter van de commissie openbare werken en mobiliteit. “Elk pakket telt zes cheques en kost de jongeren slechts 10 euro, in plaats van de normale 30 euro.”

Voor jongeren geldt dit aanbod tijdens het weekend, vakantieperiodes en op feestdagen, telkens van 19 tot 7 uur. “Ze kunnen gebruik maken van de Roeselaarse taxibedrijven of het minibusje van vzw De Link. Ons doel is om hen op een veilige en verantwoorde manier te laten verplaatsen tijdens een avondje stappen. Dit is meteen een handig alternatief voor jongeren die geen beroep kunnen doen op de dienstregeling van het openbaar vervoer of ouders die hen komen ophalen. Bedoeling is dat deze nieuwe dienst het huidige aanbod aanvult.”

Naast jongeren focust de stad ook op mensen die niet over een eigen wagen beschikken of er niet zelf meer mee kunnen rijden. “Mensen met vervoersarmoede”, klinkt het. “Ook zij moeten inwoner van Roeselare zijn, minstens 18 jaar oud zijn en een vrijetijdspas hebben. Deze mensen kunnen de cheques aankopen voor 5 euro in plaats van 30 euro. Op deze manier willen we hen uit het sociaal isolement halen en een degelijke manier van transport garanderen. Voor mensen met verkeersarmoede is er geen maximumaantal voor het aantal aan te kopen vervoerscheques.”

Na de evaluatie wordt het opzet – indien succesvol – verlengd en mogelijk uitgebreid. “We denken bijvoorbeeld aan minder mobiele bejaarden”, stipt Gerdi Casier aan. “Dit is sowieso een lovenswaardig initiatief voor een stad als Roeselare, die met 30.000 auto’s statistisch gezien het hoogste aantal wagens van alle Vlaamse centrumsteden heeft.”

Roeselare telt op vandaag vier taxidiensten die elk gemiddeld tien ‘bewegingen’ per dag maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier