https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Roeselare pakt uit met mobiliteitsmarkt tijdens autovrije zondag

Thomas Dubois

Op 19 september is het in veel Vlaamse steden en gemeenten Autovrije Zondag, dé dag waarop duurzame en gezonde mobiliteit gepromoot wordt. Dat is ook het geval in Roeselare.

Sinds de coronalockdown hebben veel inwoners hun eigen mobiliteit en vervoer onder de loep genomen. De combinatie van telewerk en autoluwe periodes heeft veel mensen doen losbreken van de vastgeroeste gewoontes.

Focus op duurzame mobiliteit

“In Roeselare zetten we al langer in op duurzame mobiliteit. Verschillende autodeelprojecten zijn aanwezig in onze stad. Voor mensen die weinig verplaatsingen doen met de wagen is autodelen een stuk goedkoper dan zelf een eigen wagen aanschaffen. Ook fietsers kunnen gebruik maken van een deelsysteem”, aldus schepen Griet Coppé. “Zo laat onder ander Blue Bike je toe om na je treinreis gemakkelijk van het station naar je eindbestemming te geraken en terug.NMBS zal het aanbod aan deelfietsen nog uitbreiden en onderbrengen in de nieuwe fietshaven aan de achterkant van het Station. Deze fietsenstalling zal in totaal aan 1.122 fietsen een veilige plek bieden. Daarnaast is er Eco-Velo, waar je terecht kan voor onder andere fietsverhuur, kleine herstellingen, informatie …”

“Tevens stappen we als Stad Roeselare mee in het verhaal van basisbereikbaarheid (uitrol via Vlaanderen) en de elektrische mobiliteit. Daarom zullen we de komende jaren sterk inzetten op de uitbouw van mobipunten in de stad. Mobipunten zijn plaatsen waar je verschillende vervoerswijzen, zoals openbaar vervoer, (elektrische) deelauto’s en deelfietsen en bijkomende voorzieningen, zoals laadpalen, een lockersysteem voor pakjes en realtime info over het openbaar vervoer, samen vindt.”

Programma in Roeselare

Ook in Roeselare gunnen we op zondag 19 september de straten in het centrum een dagje auto-rust. “We maken dit jaar graag opnieuw enkele straten en pleinen autovrij om fietsers, voetgangers, skeelers, kinderen, …. door het centrum te laten bewegen. Het wordt een belevingszondag met leuke en interessante activiteiten. We zetten duurzame mobiliteit in de kijker met een mobiliteitsmarkt waarbij zowel de veiligheid en het comfort van fietser en voetganger centraal staan.”

Op het Stationsplein is er van 13 tot 18 uur een mobiliteitsmarkt. Verschillende partners die zich dagelijks inzetten voor duurzame mobiliteit en/of veiligheid stellen hun werking voor.

Verder kun je ook op het Polenplein, de Henri Horriestraat, De Munt en De Coninckplein terecht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten