Roeselare neemt afscheid van toneelmonument Roger Samyn

Roger Samyn overleed op 93-jarige leeftijd. © SB
Redactie KW

Roger Samyn is gisteren op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was jarenlang gekend binnen de Roeselaarse toneelwereld. “Mensen begonnen soms al te lachen vooraleer Roger al iets op scène had gezegd.”

Roger Samyn is een begrip in de Roeselaarse toneelwereld. 67 jaar kleurde hij er verschillende podia. In 2014 nam hij, al op gezegende leeftijd, afscheid van het podium. Een veertigtal jaar lang was hij lid van gezelschap Kunst Veredelt. De vereniging stopte in 2018. Roger Samyn was ook een vast gezicht bij de Rousselaerse Revue. “Roger was echt een volksfiguur. Hij speelde graag volkstoneel en dat lag hem volledig. Hij is moeten stoppen door zijn hoge leeftijd. Bij het afscheidsconcert van Kunst Veredelt zat hij geanimeerd toe te kijken”, aldus René Degryse, die jarenlang secretaris was bij Kunst Veredelt. Degryse heeft lovende woorden over voor Roger Samyn, die door velen ook wel ‘Samientjie’ genoemd werd.

“Roger kwam op het podium en de mensen begonnen te lachen zonder dat hij iets had gezegd. Hij gebruikte soms woorden waarbij je plat van het lachen ging liggen. Roger kwam met iedereen overeen en was altijd in voor een kwinkslag.” Na het stopzetten van Kunst Veredelt had René Degryse minder contact met Roger Samyn. “Sinds het overlijden van zijn vrouw Godelieve een tweetal jaar geleden leefde hij iets meer teruggetrokken.”

Textile de Roulers

Schepen van cultuur Dirk Lievens (CD&V) postte maandag een resem foto’s van Roger Samyn op zijn Facebookpagina. “Ik weet dat ik hem nog eens heb aangesproken om eens bij het VTB te komen spelen. Roger was iemand die veel gedaan heeft voor het plaatselijke verenigingsleven. Hij was een vrolijke, volkse en pittige figuur, die jarenlang overal waar hij kwam een onvergetelijke indruk achterliet. Gezellig, humoristisch en onvervaard een Roeselarenaar.”

Roger Samyn werkte tijdens zijn beroepscarrière onder meer bij Textile de Roulers en de Plastiek Shop. De uitvaartplechtigheid gaat aanstaande vrijdag 13 november door. Door de coronasituatie gaat die plechtigheid door in beperkte kring. Online condoleren kan wel via de website van het funerarium Parmentier in Roeselare.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier